Luka Rijeka d.d. 

FOTO: Izvršena svečana primopredaja novih skladišta na Terminalu Škrljevo Luke Rijeka

Na terminalu Škrljevo tvrtke Luka Rijeka d.d. izvršena je svečana primopredaja novih skladišta, značajna investicija čija vrijednost u trenutnoj fazi iznosi 30 milijuna eura.

“Projekt širenja i razvoja pozadinskog terminala Škrljevo, Luka Rijeka d.d. je pokrenula 2013. godine kako bi se s jedne strane izgradili novi nedostajući, namjenski kapaciteti namijenjeni manipulacijama s kontejnerima, ali i depo praznih kontejnera te vršile ostale usluge. Značajan rast kontejnerskog prometa u zadnjih nekoliko godina, a posebno ove godine kada je on u porastu oko 18%, također je znak da smo imali dobru viziju“, izjavio je u pozdravnom govoru Vedran Devčić, predsjednik uprave Luke Rijeka.

Vedran Devčić, predsjednik uprave Luke Rijeka, prima ključeve

Ukupna površina terminala iznosi više od 400 000 m2, od čega novoizgrađena skladišta čine 26 000m2, novoizgrađene nadstrešnice 36 000 m2, postojeća (stara) skladišta 30 000 m2 te nadstrešnice oko starih skladišta 10 000 m2. Sveukupan natkriveni prostor iznosi 100 000 m2, dok je površina kontejnerskog depoa 12 000 m2. Po preuzimanju novih skladišta, u zadnjoj fazi projekta planirana je obnova postojećih starih skladišta izgrađenih 70-tih godina prošlog stoljeća.

“Veličina projekta je u odlučnosti da se dodatno pokrene potencijal kraja. Hrvatska Vlada svjesna potreba za jačanjem poduzetništva umanjila je svoj dio u temeljnom kapitalu društva, omogućila dokapitalizaciju ovakve investicije te dodatno pomogla tako što je jedan dio prodala strateškom partneru. Ovaj lučki terminal vidimo kao mjesto gospodarskog rasta i nadam se da ćete nastaviti ispisivati pozitivne gospodarske stranice ovog kraja“, rekao je ministar Goran Marić koji je nazočio događanju kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Ministar Goran Marić

Realizacija ovog projekta važna je stoga što se ovdje radi o jednom od najvećih privatnih projekata na riječkom prometnom pravcu, kao i zbog činjenice da se događa u trenutku rekordnog rasta prometa na kontejnerskom terminalu na Brajdici.

“Osim toga bilježimo stabilizaciju i rast rasipnog tereta u Luci Rijeka, ulazimo u završnu fazu izgradnje novog kontejnerskog terminala na zagrebačkoj obali te Lučka uprava Rijeka s partnerima realizira projekte vrijedne više od 210 milijuna eura. U tom ozračju realizacija ovog suvremenog projekta daje novu konkurentsku vrijednost i novu dimenziju razvoja Luke Rijeka“, dodala je Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te izaslanica ministra Olega Butkovića.

Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Dizanje konkurentnosti Riječke luke i prometnog pravca prepoznao je i Grad Rijeka.

“Radi se o velikom jačanju konkurentnosti riječkog prometnog pravca, ali i najboljem poticaju svim tvrtkama vezanim uz lučku djelatnost ovog kraja. Važno je spomenuti da se ovime oslobađa dio prostora u samom centru Rijeke gdje se sada mogu izgraditi primjereni urbani sadržaji“, izjavio je gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel.

Prije samog protokolarnog dijela i svečanog čina primopredaje gosti su razgledavali nove prostore Luke Rijeka.

Komentiraj