Izvor iz HDZ-a: ‘Plenković se o Paladini trebao informirati ranije i to od SOA-e. A bilo bi dovoljno i da je ukucao njegovo ime na Googleu’

Nacional je u novom broju pisao o tome kako se premijer Andrej Plenković kod glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek informirao o predmetu Ivana Paladine, novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kojeg DORH istražuje zbog sumnje da je kao direktor Instituta IGH koristio povlaštene informacije da bi sebi priskrbio milijunsku korist, a da je pritom oštetio Institut.

Međutim, za premijera Plenkovića, koji tvrdi da se nije sastajao s glavnom državnom odvjetnicom vezano uz izvide o Paladini, taj je slučaj otvorio još jednu frontu.

Paladina nije na udaru samo zbog sporne imovine i obveznica Instituta IGH, već i zato što se od njega očekuje da hitno pokrene obnovu Zagreba i Banije – koja i dvije godine nakon potresa uglavnom stoji.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš tako je u četvrtak ponovo kritizirala izostanak obnove u Zagrebu i na Baniji, a nadležnog Paladinu prozvala da se skriva od javnosti kako ne bi morao odgovarati na pitanja o kojima “nema pojma”. Još ranije Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je i da Paladinu zanima državna imovina samo iz privatnih razloga.

Čak i ako DORH ne pronađe ništa sporno u vezi Paladininih obveznica, ne uspije li pod hitno pokrenuti obnovu, glavnu krivnju neće snositi Paladina, već Plenković koji ga je odabrao.

Ono što je za Plenkovića posebno osjetljivo je činjenica da Paladina nije stranački čovjek, to jest da ga nije imenovao temeljem konzultiranja sa službenim tijelima stranke, ili temeljem nekih posebnih stranačkih zasluga, već je riječ o isključivo njegovoj osobnoj “akviziciji” za koju je preporuku dobio po neformalnim linijama iz svog privatnog kružoka.

Ne osporavajući premijeru pravo izbora najbližih suradnika, posebno u teškoj situaciji nakon uhićenja bivšeg ministra Darka Horvata i neizvjesnog stanja obnove na Baniji i u Gradu Zagrebu, Nacionalovi izvori bliski vrhu HDZ-a ipak ističu da je Plenkovićevo imenovanje Paladina za njih naprosto bilo potpuno neobjašnjivo i nevjerojatno.

“Kako je uopće mogao staviti u Vladu čovjeka s takvim backgroundom i s takvom reputacijom? Mogao se o njemu informirati kod SOA-e, ali nije morao čak ni to. Bilo bi dovoljno da je ukucao Paladinino ime na Googleu. Od svih njegovih dosadašnjih kadrovskih promašaja, ovo je svakako najspornije imenovanje. I ne treba čuditi da je Plenković sad u problemu”, tvrdi izvor blizak vrhu HDZ-a.

Ako već ranije ništa o Paladini nije znao i nije se o njemu informirao kod SOA-e, Plenković je početkom ožujka, neposredno prije no što ga je ipak odlučio imenovati u svoju Vladu, o Paladini mogao informirati iz Nacionala koji je na naslovnici objavio članak o Paladininim kompleksnim odnosima s Rusom Sergejem Gljadelkinom, vlasnikom Instituta IGH gdje je Paladina svojedobno bio direktor.

EKSKLUZIVNO: Paladinin partner Sergej Gljadelkin prozivan da je agent Putinove tajne službe FSB koja vlada Rusijom

Nacional je tada pisao da bi se Paladina kao bivši predsjednik uprave tvrtke IGH i savjetnik Hrvatske poštanske banke, bude li predložen i imenovan za novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine,od prvoga dana mandata mogao naći u velikim problemima zbog svojih dugogodišnjih kompleksnih odnosa sa Sergejem Gljadelkinom, Rusom iz Ukrajine s hrvatskom putovnicom, kontroverznim investitorom s kojim je surađivao punih sedam godina, na početku vrlo blisko i intenzivno, ali kasnije uz brojna neslaganja.

Paladina je među najzaslužnijima što je Gljadelkin uopće ušao na hrvatsko tržište, a pozadina njihovih danas narušenih odnosa sada je zbog ruske invazije na Ukrajinu i s njom povezanih sankcija usmjerenih prema ruskoj imovini i s Rusijom povezanim poduzetnicima, iznova u središtu pozornosti. I to zato što je Gljadelkin bio prozivan da je godinama bio povezan sa zloglasnom ruskom tajnom obavještajnom službom FSB, nasljednicom zločinačkog sovjetskog KGB-a.

Još su sporniji zamršeni i nerazjašnjeni poslovni odnosi Paladine i Gljadelkina, kao i sumnja da je Paladina iskoristio svoj položaj i temeljem povlaštenih informacija povlačio poteze u svoju korist, a na štetu IGH. O tome svemu, Plenković  se trebao i mogao informirati ranije – i to kod službi čije informacije smije legitimno koristiti.

Međutim, ako bi bilo točno da je Plenković zvao glavnu državnu odvjetnicu da se informira o konkretnom predmetu Paladina, bila bi riječ o nedopuštenom miješanju u rad Državnog odvjetništva jer DORH takve informacije o konkretnim predmetima, istragama i izvidima ne smije davati nikome, pa ni premijeru.

Više pročitajte u novom broju Nacionala

TAJNI SUSRETI U BANSKIM DVORIMA ‘PLENKOVIĆ JE OD GLAVNE DRŽAVNE ODVJETNICE tražio informacije o izvidima koje DORH provodi nad njegovim novim ministrom Paladinom’

Komentiraj

nacional banner
nacional banner