IZVJEŠĆE UN-a Mortalitet trudnica prepolovio se u proteklih 25 godina

facebook.com

Mortalitet trudnica prepolovio se u svijetu u proteklih 25 godina, pokazalo je izvješće Ujedinjenih naroda objavljeno u stručnom časopisu Lancet.

Oko 303 tisuće žena umrlo je od komplikacija tijekom trudnoće ili do šest tjedana nakon porođaja u 2015. godini, što je smanjenje u odnosu na 532 tisuće trudnica koje su umrle u 1990. godini.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da rezultati predstavljaju ogromni napredak. Unatoč tomu samo je devet zemalja ostvarilo ciljeve koje je postavio UN.

“Taj izvještaj pokazuje da će do kraja 2015. godine mortalitet trudnica pasti za 44 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine”, kaže Lale Say koordinatorica za reproduktivno zdravlje u WHO.

Ona je upozorila da je napredak neravnomjeran i da 99 posto trudnica umire upravo u zemljama u razvoju.

Dok je u 39 zemalja uočen značajan napredak u smanjivanju mortaliteta trudnica samo je devet zemalja postiglo zacrtani cilj, pokazuje izvješće.

“Mnoge zemlje s visokom stopom smrtnosti trudnica postići će mali napredak ili će zaostajati tijekom idućih 15 godina ukoliko ne povećamo sadašnji broj primalja i drugih zdravstvenih radnika s tim vještinama”, kaže Babatunde Osotimehin, izvršni direktor UNPF-a.

Istočna Azija zabilježila je najveća poboljšanja i mortalitet trudnica pao je u tom području s 95 na 27 na sto tisuća živorođene djece.

UN želi smanjiti globalni odnos na manje od 70 trudnica na sto tisuća živorođene djece do 2030. godine.

Komentiraj