EPA/JULIEN DE ROSA

IZVJEŠĆE Trump vršio pritisak na meksičkog predsjednika zbog plaćanja zida na granici

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je meksičkog kolegu Enriquea Penu Nieta da više ne govori u javnosti kako Meksiko neće platiti gradnju zida na granici koju je republikanski milijarder obećao u svojoj predizbornoj utrci, piše američki list The Washington Post.

The Washington Post objavio je tekst ponekad teške razgovore s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom i australskim premijerom Malcolmom Turnbullom nekoliko dana nakon što je Trump preuzeo dužnost 20. siječnja.

Po pisanju lista koji se poziva na transkript telefonskog poziva 27. siječnja, Trump je rekao Peni Nieti: “Ne možete to reći novinarima”.

“Moram prisiliti Meksiko da plati zid. Moram”, nastavio je američki predsjednik. “Govorim o tome već dvije godine”.

Kada je 20. siječnja preuzeo dužnost, američki predsjednik postaje svjestan da je osiguranje takvog financiranja nacionalna politička teškoća za Penu Nieta.

“Obojica trebamo reći: ‘Pronaći ćemo rješenje’. To će nekako funkcionirati s takvom forumulacijom”, istaknuo je. “Umjesto da i vi i ja govorimo ‘Nećemo platiti'”.

Ali “ako kažete da Meksiko neće platiti, ne želim vas momci više vidjeti jer ne mogu živjeti s tim”, upozorio je.

Na drugom kraju žice meksički predsjednik odbija poziv tumačeći mu da je to “povezano s dostojanstvom Meksika i s nacionalnim ponosom moje zemlje”.

“Moje stajalište je bilo i bit će čvrsto, Meksiko ne može financirati zid”, rekao je, pristavši “da više ne razgovaraju o zidu” i ističući kako “želi kreativno razgovarati o rješavanju tog problema”.

List je objavio i cjelovit transkript telefonskog razgovora Trumpa i australskog premijera Malcolma Turnbulla koji se dogodio sutradan a završio se žučnom raspravom.

Trump je nakon odlučne protuimigracijske izborne kampanje u razgovoru s australskim premijerom izrazio nezadovoljstvo ugovorom koji je potpisala Obamina administracija i kojim se obvezuje na prihvat 1250 izbjeglica iz australskih prihvatilišta.

“To će me dotući”, rekao je. “Najmoćnija sam osoba u svijetu koja ne želi pustiti ljude u zemlju a sad pristajem primiti 2000 ljudi”.

Turnbull uzvraća: “U poslu i u politici ništa nije važnije od poštovanja ugovora”. “Vi svakako možete reći da vi niste potpisali taj ugovor, ali vi ćete ga poštovati”.

“Dosta mi je toga”, rekao je Trump nakon oštrih riječi. “Čitav dan imam ovakve telefonske razgovore, ali ovaj mi je bio najneugodniji”.

S “Putinom sam imao ugodan razgovor”, dodao je smjerajući na razgovor s ruskim predsjednikom. “To je smiješno”.

Ovo nesvakidašnje objavljivanje predsjedničkih razgovora događa se dan uoči, pišu mediji, tiskovne konferencije ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa o sprječavanju iznošenja informacija administracije u javnost.

Komentiraj