FaH

IZVJEŠĆE POKAZALO: SDSS izbornu kampanju zaključio s manjkom od 88 tisuća kuna

SDSS, koji je na prijevremenim izborima za Hrvatski sabor izborio tri mandata, izbornu je kampanju zaključio s manjkom od 88 tisuća kuna, pokazuje cjelovito financijsko izvješće koje je ta stranka, prije propisanog roka, objavila na svojim službenim stranicama.

SDSS je za kampanju osigurao vlastitih 355 tisuća kuna, a potrošio 443 tisuće, pri čemu je ostvario manjak od 88 tisuća kuna. Stranku to ne bi trebalo brinuti s obzirom da bi za tri osvojena zastupnička mjesta trebala dobiti naknadu izbornih troškova od 405 tisuća kuna, odnosno 135 tisuća po zastupniku.

SDSS je na izbore izašao u XII. izbornoj jedinici u kojoj su  svoje zastupnike birali pripadnici nacionalnih manjina, a njegovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević u Saboru će zastupati srpsku manjinu.

Stranka je u kampanji najviše ‘uložila’ u Miloševića (174 tisuće kuna), potom na Horvata (161 tisuću), a najmanje na Pupovca (108 tisuća kuna).

Laburisti i Domovinska koalicija na ‘nuli’

Hrvatski laburisti u kampanju su uložili respektabilnih 676 tisuća kuna, no ni jedno mjesto u Saboru nisu izborili. Ta se stranka, koja je u posljednjem sazivu Sabora imala troje zastupnika, natjecala u sedam izbornih jedinica, no birači nigdje nisu prepoznali njene kandidate.

Ipak, utješno je da je kampanju zaključila bez financijskih gubitaka.

Na isti način može se tješiti i pravaška Domovinska koalicija (HSP-AS, HKDU, DESNO, HDS, USP), koja također nije iskazala financijski gubitak, ali ni osvojila zastupnički mandat. Koalicija je za izbore osigurala 387 tisuća kuna, a isto toliko potrošila.

I dok su Laburisti od donatora dobili skromnih 21 tisuću kuna, Domovinska koalicija dobila je 173 tisuće kuna.

Cjelovito financijsko izvješće objavila je i Akcija mladih, koja je u VII. i VIII. izbornoj jedinici izašla u koaliciji Jedina opcija (Živi zid, Franak, Promijenimo Hrvatsku). Njeni kandidati nisu ušli u Sabor, a kampanju je zaključila u plusu od 142 kune. Stranka je za izbore osigurala vlastitih 30 tisuća kuna, a potrošila 29. 858 kuna.

Po dosad objavljenim financijskim izvješćima, najviše je na kampanju potrošio IDS (965 tisuća kuna), potom koalicija HDSSB-a i Konzervativaca (840 tisuća), pa Laburisti, SDSS i ostali. No, da bi se napravila vjerodostojna lista troškova treba pričekati da svoja izvješća javno objave glavni izborni igrači – HDZ, Narodna koalicija, Most, koalicija Za premijera, te Živi zid oko čijeg se financiranja nakon izbora podigla velika prašina.

Krajnji rok za javnu objavu tih izvješća je 26. listopada do ponoći.

Komentiraj