Izrael se brine zbog porasta antisemitskog djelovanja u svijetu u 2016., po izvješću ministarstva za dijasporu predstavljenom u nedjelju koje osuđuje nicanje nove krajnje desnice u SAD-u.

“Ustanovili smo povećanje broja incidenata antisemitskog karaktera u svijetu koji se kreću od antisemitskih uvreda, posebice na društvenim mrežama, do tjelesne agresije”, tvrdi se u izvješću od 54 stranice.

Objavljen je uoči međunarodnog dana u čast žrtvama holokausta 27. siječnja.

Među glavnim je točkama, kako navodi izvješće, skok za 50 posto broja antisemitskih napada u Njemačkoj u odnosu na 2015., za 62 posto nasilnih incidenata protiv židova u V. Britaniji te 45 posto u američkim kampusima.

Glede SAD-a, izvješće osuđuje “porast antisemitizma u predsjedničkoj kampanji” tijekom koje je “nova desnica uzela maha”. U njemu se iznosi “paradoks takve desnice koja podržava Izrael a drži rasistički i antisemitski govor”.

U izvješću se ističe, naprotiv, pad za 65 posto antisemitskih incidenata u Francuskoj u 2016., s 294 popisanih napada nasuprot 808 godine 2015. “Do pada je došlo zahvaljujući naporima vlade oko uvođenja plana borbe protiv rasizma i antisemitizma”, vrijedna 100 milijuna eura na tri godine, koji je u travnju 2016. predstavio premijer Manuel Valls.

Komentiraj