IZVJEŠĆE DEMOKRATA ‘Trump je stavio osobne interese ispred nacionalnih’

Američki predsjednik Donald Trump stavio je “osobne interese” ispred nacionalnih te zloupotrijebio svoje ovlasti, kažu demokrati u izvješću objavljenom u utorak što Bijela kuća odbacuje i tvrdi da u njemu ne postoje dokazi protiv Trumpa.

“Predsjednik je stavio svoje osobne političke interese ispred nacionalnih interesa SAD-a, nastojao je potkopati integritet procesa izbora američkog predsjednika te je ugrozio američku nacionalnu sigurnost”, stoji u izvješću na 300 stranica Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma koje vode demokrati a koje sažima svjedočenja visokih dužnosnika pred tim odborom u postupku za opoziv Donalda Trumpa.

Izvješće navodi zlouporabu ovlasti, te naglašava da je Trump koristio američku vojnu pomoć i poziv za posjet Bijeloj kući kako bi uvjerio ukrajinskog kolegu da pokrene istragu koja bi politički koristila Trumpu.

Dio svjedoka tvrdi da su predsjednik i njegovi suradnici pritiskali ukrajinsku vladu da pokrene istragu protiv glavnog favorita za demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, u zamjenu za odmrzavanje vojne pomoći Ukrajini.

“Nadmoćni su dokazi o predsjednikovim prijestupima, kao i dokazi o njegovoj opstrukciji Kongresa”, navodi se u izvještaju.

Demokrati tvrde kako izvještaj opisuje “napore predsjednika Trumpa da podredi američku vanjsku politiku svojim osobnim probitcima” tijekom “višemjesečne kampanje”.

Demokrati, koji su počeli formalni proces istrage za opoziv u rujnu, također su optužili Trumpa da je ulagao napore kako bi opstruirao istragu, među ostalim odbijao je dati dokumente, neuspješno je pokušavao blokirati vladine dužnosnike da svjedoče te je zastrašivao svjedoke.

“Donald Trump prvi je predsjednik u povijesti SAD-a koji je pokušao u potpunosti opstruirati istragu za opoziv koju je pokrenuo Zastupnički dom”, kaže tekst.

Trump, koji je trenutno u Londonu na samitu NATO-a, zanijekao je bilo kakav prijestup.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham u priopćenju je navela kako izvještaj ne “reflektira ništa osim njihovih (demokratskih) frustracija”.

“Na koncu jednostranog lažnog procesa, predsjednik (odbora Adam) Schiff i demokrati nisu uspjeli pružiti bilo kakav dokaz o prijestupima predsjednika Trumpa”, navodi se u priopćenju.

Najveći dio izvješća temelji se na svjedočenjima visokih aktualnih i bivših vladinih dužnosnika koji su opisali na saslušanjima kako je Trump pokušavao mjesecima pritisnuti Ukrajinu da provede istragu koju je tražio.

Ali izvješće kaže da prijestupi idu i dalje od Trumpa, te uključuju i državnog tajnika Mike Pompea i ministra energetike Ricka Perryja koji su znali, a u nekim slučajevima i pomagali Trumpu te zadržavali informacije.

“Bili smo šokirani činjenicom da predsjednikov prijestup nije izolirana pojava niti proizlazi iz predsjednikove naivnosti”, dodaje se u izvještaju o kojemu će obavještajni odbor glasati u 18 sati po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoeuropskom).

 

Komentiraj