Izvedbom barokne moreške otvoren Korčulanski barokni festival

HINA

Baroknom moreškom u izvedbi korčulanskog Kulturno umjetničkog društva (KUD) Moreška i Hrvatskog baroknog ansambla s dirigentom Ivan Josip Skender, u Korčuli je u subotu navečer počeo Korčulanski barokni festival, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture RH.

Otvaranje je bilo planirano u staroj gradskoj jezgri, ali je zbog jake kiše premješteno u dvoranu Centra za kulturu, oja je tehnološkim mogućnostima zadovoljila potrebe ovog spektakularnog projekta.

Otvarajući festival, mnogobrojne posjetitelje je pozdravio gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris istaknuvši kako je ponosan što će šestu godinu za redom u Korčuli ugostiti vrhunske glazbenike koji svijetom prenose sliku Korčule u najboljem svjetlu.

Posebno se zahvalio Maši i Michaelu Unsworthu koji su jedni od pokretača i glavnih sponoza festival, a Michael Unsworth potvrdio zadovoljstvo jer Korčulanski barokni festival pruža jedinstven kulturno-turistički doživljaj.

Viteški ples moreška uz nešto drugačiju baroknu glazbu koju je skladao dirigent Ivan Josip Skender, oduševio je i domače i strane posjetitelje.

Već punih šest godina Korčulanski barokni festival – Korkyra baroque festival, okuplja i u Korčulu dovodi najprestižnije svjetske i domaće ansamble, soliste i specijaliste za baroknu glazbu, pružajući im mogućnost da svoje glazbeno umijeće i virtuoznost pokažu na jedinstvenim, autentičnim lokacijama i mnogobrojnim impresivnim spomenicima kulture u Korčuli.

Ovogodišnje šesto izdanje festivala u trajanju od 2. do 12. rujna ugostit će zvučna imena klasične glazbe uz najprestižnije svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za baroknu glazbu poput The London Handel Players, Schikaneders Jugend, Il terzo suono, Enrico Onofri, Vokalnog ansambla Antiphonus i Hrvatskog baroknog ansambla.Festival će koncerte osim grada grada Korčule  izvoditi diljem otoka i poluotoka Pelješca.

Koncertima se na taj način promoviraju korčulanske crkve, palače i trgovi kao spomenici kulture ali i otok Korčula u cjelini kao jedinstveni arhitektonski kompleks, istaknule su Laure Vadjon ravnateljica  i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla, te producentica Ida Szekeres.

Komentiraj