foto HINA/ HFS/ ik

Izvedba “Višnjika” na velikom platnu kina Tuškanac

U sklopu programa “Velika kazališta na velikom platnu” zagrebačko kino Tuškanac u nedjelju prikazuje slavno djelo Antuna Čehova “Višnjik”, u režiji Adolfa Shapira i izvedbi Moskovskog umjetničkog kazališta – MHT.

Predstava čiju je izvedbu kritičar New York Timesa nagradio epitetima “privlačno i divno”, kritičar Guardiana opisao “zapanjujućom”, a Telegrapha “jednom od najljepše provedenih večeri u životu”, zatvara puni krug skupine nemirnih lutalica iz Višnjika i napokon ih dovodi kući.

“Klasična Čehovljeva priča o uzaludnosti, važnija je, možda, danas nego ikada prije. Redatelj predstave Adolf Shapiro postavlja pitanje što bi bilo s junacima te drame godinama nakon što je njihov višnjik posječen, a odgovor, koji leži u materijalnome svijetu, kojeg je osmislio scenograf David Borovsky, je naravno na sceni”, ističe se u najavi projekcije.

Ta komedija u četiri čina o propasti jedne aristokratske obitelji praizvedena je 1904. u Moskovskom umjetničkom kazalištu u režiji slavnog Konstantina Stanislavskog, no sam Čehov nije bio zadovoljan izvedbom, među ostalim i zato što je redatelj u njoj više pozornosti dao tragičnoj priči.

U novoj verziji predstavi MHT-a glume Renata Litvinova (Ranevskaja Ljubov Andrejevna), Jana Gladkova (Anja), Jana Sekste (Varja), Sergej Drajden (Gajev Leonid Andrejevič), Andrej Smoljakov (Lopakin Jermolaj Aleksijevič), Nikolaj Čindjakin (Firs).

Projekcije uspješnih kazališnih predstava sa svjetskih pozornica nastavljaju se i idućih mjeseci.

U nedjelju, 30. travnja prikazat će se “Evgenij Onjegin” legendarnog ruskog Vahtangov teatra u režiji Rimasa Tuminasa, moderna interpretacija Puškinovog najpoznatijeg, ali i jednog od najznačajnijih djela ruske literature uopće.

“Uz vječne teme poput osude, ljubavi, razočaranja, cinizma, suosjećanja i praštanja, Evgenij Onjegin je jednako važno i snažno djelo i danas kao što je bilo i tijekom protekla dva stoljeća, a svjetski priznati litvanski redatelj Rimas Tuminas, koji je nedavno osvojio najvažniju kazališnu nagradu u Rusiji, Kristalni Turandot, iznosi na scenu samu bit ruske duše”, napominje se.

U glumačkoj ekipi koja broji 45 članova zvijezde su ruskog kazališta, Sergej Makoveckij (Onjegin), Oleg Makarov (Vladimir Lenski); Eugenja Krežde (Tatjana Larina); Natalija Vinokurova (Olga Larina).

U nedjelju, 21. svibnja, prikazat će se predstava “Amadeus” u režiji Michaela Longhursta i izvedbi londonskog kazališta Olivier, koja je prošle godine na londonsku pozornicu vratila to proslavljeno dramsko djelo Petera Schafera punih trideset sedam godina nakon premijere.

U toj priči o mladom glazbenom geniju Mozartu (glumi ga Adam Gillen) koji dolazi u Beč kako bi postigao uspjeh njegovog neprijatelja Salileria glumi Lucian Msamati (“Luther”, “Igra prijestolja”). Režiju potpisuje Michael Longhurst, dok predstavu uživo prati Southbank Sinfonia.

Komentiraj