Izvedba “Orašara” u Istarskom narodnom kazalištu

Predstava “Orašar na ledu” prema glazbi jednog od najpopularnijih i najviše izvođenih djela ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog izvedena je u utorak navečer u pulskom Istarskom narodnom kazalištu čime je pozornica kazališta postala savršena “ledena kulisa” ovoj poznatoj predstavi koja je prvi put izvedena 19. prosinca 1892. godine dok je u povodu 125. obljetnice gostovala u  Puli.

Renomiran i raskošan Saint Petersburg State balet osnovao je čuveni koreograf Konstantin Boyarski 1967. godine, broji 20 plesača koji nose časnu titulu magistra sportova Rusije, a s nastupima na ledu počinju 1995. godine. Od tada do danas ne prestaju fascinirati svojim nastupima na opernim i kazališnim pozornicama diljem svijeta od Europe, SAD-a, Kanade pa čak i do Koreje. Na svojem početku, izvode najpoznatije balete kao što su “Uspavana ljepotica”, “Labuđe jezero”, “Orašar”, “Pepeljuga” i “Romeo i Julija” diljem Rusije.

Božićna priča o djevojčici Klari i drvenom Orašaru publici je uvijek bila draga, stoga ne čudi veliki interes za ovu predstavu. Interes publike za ovo uprizorenje na ledu bio je iznimno velik, tako da je predstava rasprodana u svega par dana od kada je objavljena vijest o održavanju toga spektakla. “Orašar” je inače, diljem svijeta, uprizoren u najraznijim oblicima, od stripa, plesnih uprizorenja i filmskih ostvarenja.

Komentiraj