Izvedba Beethovenove Devete simfonije u HNK Ivana pl. Zajca

Otokar Crnalic

Veličanstvena ‘Deveta’, posljednja simfonija Ludwiga van Beethovena, koja uživa kultni status, na programu je HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 11. ožujka, s početkom u 20 sati.

Skladana je gotovo deset godina, a prvom je izvedbom u Beču dirigirao sam Beethoven 1824. godine. Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja.

Današnja himna Europske unije, ‘Oda radosti’, na stihove njegovog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku ‘Devete’ na slobodu i zajedništvo. U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunske solističke snage riječke Opere, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortanuto i bas Giorgio Surian, zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca i Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te orkestar riječke Opere pod vodstvom maestra Tibora Bogányija.

Sopranistica Kristina Kolar
Sopranistica Kristina Kolar

‘Devetom’ koju je napisao pred kraj života, Beethoven je vjerojatno najbolje izrazio sebe. Ovim je remek-djelom, Beethoven pokazao smjer razvoja europske glazbe i ostavio svijetu umjetničku i humanističku oporuku. Duboko misaono djelo u kojem sloboda i ljubav na kraju pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamijenjuje bol, još je na davnoj prizvedbi izazvalo oduševljenje koje do danas nije nimalo splasnulo. A to oduševljenje koje traje svakako je jednim od razloga što su ulaznice za subotnju izvedbu Beethovenove ‘Devete’ u ‘Zajcu’ vrlo brzo rasprodane, pa su u prodaju puštena i pomoćna mjesta.

Nakon riječke, već u ponedjeljak 13. ožujka sljedi i pulska izvedba Beethovenove ‘Devete’.

Naime, nakon Božićno-novogodišnjeg koncerta Opere HNK Ivana pl. Zajca krajem prošle godine, riječka Opera ponovno gostuje u INK –u – Gradskom kazalište Pula te ‘Devetom’ nastavlja ciklus koncerata ‘Zajc u INK-u’.

deveta, plakat mali

Komentiraj

nacional banner
nacional banner