Izvanredni dar Otona Ivekovića donio je hrvatsku povijest u slikama

Hrvatski slikar historicizma Oton Iveković rođen je u zagorskom mjestu Klanjec 17. travnja 1869. godine. U njegovoj biografiji je zapisano da je „još kao dječak na školskoj pločici crtao likove iz hrvatske povijesti”. Na bečku akademiju krenuo je odabravši kao temu natječajnog rada Rastanak Zrinskog i Frankopana od Katarine, likove ne baš rado viđene u austrougarskoj metropoli, a tijekom školovanja uvijek je polazio specijalke za historijsko slikarstvo (u Beču, Munchenu i Karlsruheu) pripremajući se na taj način za budućeg slikara hrvatske povijesti. Vrlo je marljivo čitao povijesnu znanstvenu literaturu kao i povijesne romane, a želeći da i sam sudjeluje u povijesnim zbivanjima prijavio se kao ratni slikar u I. svjetskom ratu.

Pored izvanrednog slikarskog dara raspolagao je i mnogim drugim talentima. Bio je ilustrator, kostimograf, scenograf, ratni izvjestitelj, urednik časopisa, predavač, publicist, organizator izložbi, autor je putopisnih impresija o Italiji i Americi, ali iznad svega je bio gorljivi i iskreni hrvatski domoljub, prosvjetitelj i odgajatelj, preporoditelj, nacionalni romantik i idealist…

U djelu ‘Smrt Petra Svačića’ prikazuje dramatičan trenutak kraljeve smrti koju dočarava mnogim romantičarskim motivima, a u sliku unosi i irealni element prikazom mlade djevojke.

Komentiraj