Izvanredna sjednica Sabora u petak

Izvanredna plenarna sjednica Hrvatskog sabora trebala bi već večeras, prema neslužbenim najavama, biti sazvana za petak, 19. srpnja, u 17 sati.

Prije sjednice Sabora od jutra će zasjedati sedam matičnih odbora za sedam budućih ministara u rekonstruiranoj Vladi, na kojoj će članovi Odbora saslušavati kandidate za ministre. Pravila predviđaju da se o novim ministrima ne raspravlja na plenarnoj sjednici nego se o njima samo glasa.

Prije sjednice odbora u 8,30 sati sastat će se Klub zastupnika HDZ-a, a očekuje se da će tada premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove ministre.

Premijer će, očekuje se, i na svakom od sedam odbora predstaviti kandidata za svog novog člana kabineta.

Tako bi na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao predstaviti dva nova potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i Zdravka Marića, ali i budućeg ministra uprave Ivana Malenicu.

Rasprava o Malenici mogla bi se provesti na zajedničkoj sjednici Odbora za Ustav i Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, što će biti u nadležnosti njegova rada.

Buduća ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković bit će ispitivana na Odboru za obitelj, mlade i sport, a nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković pred članovima Odbora za poljoprivredu.

Josip Aladrović, koji bi trebao voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, bit će ispitivan na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, dok će budući ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman biti predmet zanimanja članova Odbora za vanjsku politiku.

Novi ministar državne imovine Mario Banožić će pred Odbor za gospodarstvo, dok će budući ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić pred Odbor za regionalni razvoj i fondove EU-a.

Komentiraj