Zbog poplava uzrokovanih teškim olujama neka područja Sydneya u nedjelju su evakuirana, priopćili su dužnosnici,  a na obali sjeverno od Sydneya izmjeren je val visok 13 metara.

Siloviti vjetar i obilni pljuskovi obrušili su se od subote ujutro na obalu zbog čega je 500 ljudi bilo prisiljeno napustiti svoje domove i potražiti sklonište, objavila je policija.

Služba za izvanredne situacije primila je više od 5500 poziva za pomoć u Novom Južnom Walesu a vlasti su obavile 105 spašavanja stanovnika iz poplavljenih krajeva. Pola od spašenih stanovnika bili su motoristi koji su zaglavili na poplavljenim  cestama.

Sydneyske prometne službe priopćile su da je nevrijeme uzrokovalo kašnjenja i otkazivanje željezničkih i autobusnih linija.

Više od 28.500 domova i poslovnih prostora ostali su bez struje,  priopćili su opskrbljivači električnom energijom Ausgrid i Endeavour.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama i videosnimkama plime, uzburkanih valova, silovitog vjetra, erozije tla i poplavljenih ulica u Sydneyu.

“Sljedećih 12-24 sata na cijeloj obali očekuju se siloviti pljuskovi i razorni vjetar”, upozorio je u nedjelju ujutro povjerenik za izvanredne situacije u Novom Južnom Walesu Greg Newton.

“To će izazvati nove poplave i te se vozači upozoravaju na rizik vožnje u takvim uvjetima”, rekao je Newton i upozorio građane  da izbjegavaju sva putovanja koja nisu nužna.

Meteorološki ured  objavio je da je u nekim dijelovima predgrađa Sydneya izmjereno više od 200 milimetara kiše te da je razorni vjetar puhao brzinom od 125 kilometara na sat.

Na obali sjeverno od Sydneya izmjeren je val visok 13 metara. “Ovo nije dan kad bi trebalo biti u vodi a niti blizu nje”, upozorio je meteorolog  Adam Morgan.

Policija Novog Južnog Walesa objavila je da su spasili ženu koja je pijana upravljala vozilom i zapela na poplavljenoj cesti. Spašenu međutim to nije spasilo od kazne za vožnju u pijanom stanju.

Komentiraj