PUSIĆ NAJAVILA ISTRAGU: Hrvatska Slovencima daje dvije trećine Piranskog zaljeva?

12:10 “Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj namjeri. Ulazimo i ušli smo u ovu proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije. U to smo ušli s najmerom da se isključivo u skladu s međunarodnim pravom odrede granice bilo na moru bilo na kopnu.”

“Ispitat ćemo sve koliko će biti u našoj moći. Svakako ćemo se javiti i komisiji i sudu, mi smo neke prve sumnje imali proljetos, kada je ministar vanjskih poslova Slovenija izjavio da imaju neformalne informacije da će odluka ići u korist Slovenije. Tada smo pisali Europskoj komisiji i Arbitražnom sudu. Smatramo da se ta sumnja barem donekle ponovo pojavila kao opravdana, Ispitat ćemo ako je zaista tako onda je to šokantno i mijenja situaciju”.

“Prvi korak je vidjeti da li u ovom tekstu su navedene činjenice koje stoje, za to postoje mehanizmi koji jesu doduše ograničeni, ali za sada dozvolite da provjerimo navode iz članka i nakon toga donesemo daljnje odluke”.

12:05  “Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u današnjim novinama. Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenalo sitaciju s tim postupkom arbitraže.”

11:35 “Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održat će konferenciju za medije u 12.00 sati u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na temu medijskih napisa o utjecaju na Arbitražni sud u slučaju oko Piranskog zaljeva”, piše u pozivu za novinare u kojem se dodaje da će konferenciji sudjelovati i Andreja Metelko Zgombić, pomoćnica ministrice.

Danas su neki hrvatski i srpski mediji objavili vijest kako je Hrvatska izgubila granični spor sa Slovenijom kao i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudaca Arbitražnog suda da se presudi u njihovu korist. Naime, u tim tekstovima se spominju večere sa sucima te transkripti iz kojih se može zaključiti da je Slovenija dobila spor već u ranoj fazi.

Večernji list je objavio kako su u posjedu transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Tako je iz dijelova transkripta vidljivo je kako je Sekolec navodno prenio izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje dvije trećine Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

“Slovenci su dobili izlaz na otvoreno more, odnosno direktan pristup međunarodnim vodama, što je važno za tu članicu EU, dok je Hrvatska završila kao potpuni gubitnik. Prema presudi, podjela zaljeva bit će 75 prema 25 ili 66 prema 33 posto u korist Slovenije, što će službeno biti priopćeno krajem godine. Odluka je konačna, pa poražena strana nema pravo žalbe”, piše srpski Kurir dodajući da nema sumnje da je Slovenija izašla iz okvira regularnog ponašanja u arbitražnom postupku i da je sve vrijeme bila privilegirana kod sudaca Arbitražnog suda.

 

Komentiraj