IZVANREDNA KONFERENCIJA U ZADRU: “Oni koji nisu bili u dugotrajnom kontatku, ne trebaju se brinuti”

Stožer za civilnu zaštitu Zadarske županije održao je konferenciju za novinare, na kojoj je potvrđeno da su koronavirusom zaraženi hrvatski tenisač Borna Ćorić te kondicijski treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova, bugarskog tenisača koji je jučer na društvenim mrežama objavio da je pozitivan na kotonavirus.

Kako je rečeno na konferenciju, nakon dojave da je jedan tenisač pozitivan testirano je još 22 tenisača i članova timova od kojih je troje pozitivno.

“Radimo još testiranja kako bi se utvrdio rizik zaraza za osobe koje su bile u bliskom kontaktu dulje od 15 minuta. Takve osobe se stavljaju u samoizolaciju. Oni koji nisu bili u dugotrajnom kontatku, ne trebaju se brinuti”, rekao je epidemiolog Alan Medić.

“Testirani su samo tenisači i njihovi timovi zato jer su morali otputovati. Što se tiče naših, testirat ćemo samo one sa simptomima, a svi drugi koji su bili u kontaktu idu samo u samo izolaciju”, rekao je.

Dodao je da je preporuka da djeca koja su bila na terenima ovaj tjedan ne idu u školu. “Ako roditelji imaju ikakvu dvojbu neka se obrate na naše brojeve telefona”, poručio je.

Medić kaže kako ne zna zašto Novak Đoković nije testiran.

“Ne mogu reći tko je od poznatih u samoizolaciji. Župan i gradonačelnik su u samoizolaciji, oni su imali bliski kontakt s pozitivnom osobom. Oni su se rukovali i bit će u samoizolaciji 14 dana od rukovanja”, rekao je Medić i dodao da je dosad ukupno testirano 35 osoba.

Medić je istaknuo da je preporuka da se treba držati socijalna distanca. “Ako se netko želi ići slikati s tenisačem to je njegova odgovornost. Ja nisam tu da pričam o propustima organizatora”, kazao je.

Na noviarsko pitanje zašto se tenisači nisu testirali odmah po dolasku u Hrvatsku, Medić kaže da su postupali po preporukama Nacionalnog stožera.

“Danas se dezinficira sve gdje su se tenisači kretali gdje su jeli i kad se to dovrši sve se može normalno otvoriti”, kazao je.

Još tri tenisača u Zadru pozitivna na koronavirus, među njima i Borna Ćorić

Komentiraj