Izvanredna konferencija u Splitu: “Mladi često i zaborave s kim su se sve družili”

 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je čak 103 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zbog velikoj broja novih slučajeva splitski stožer sazvao je izvanrednu konferenciju za medije.

“Splitsko-dalmatinska županija broji stotinjak novozaraženih, priliv novozaraženih se nastavlja, tu prednjači Imotska krajina. Većina novozaraženih su mladi ljudi, određeno vrijeme očekujemo blagi porast”, rečeno je na konferenciji.

Dijana Novković, voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Splitsko-dalmatinske županije, je kazala da su među novooboljelim uglavnom mlađe osobe. “Teško je potpuno detektirati od kuda su se mladi zarazili, jer oni često i zaborave s kim su se sve družili”, rekla je.

Na konferenciji je istaknuto i da mladi često ne znaju odmah navesti sve svoje kontakte, budući da se druže s velikim brojem ljudi, stoga znaju tek nakon dan-dva prijaviti sve kontakte.

“Često zaborave s kim su sve bili na kavi, s kim su se družili. Oni se često ne sjete, pa nazovu kroz dan-dva. Tako da često ne možemo isti dan potpuno utvrditi način zaražavanja, nekada tek kroz pet, šet dana saznamo sve kontakte”, rekla je splitska epidemiologinja.

Komentiraj