Napad na hrvatske vojnike u Afganistanu, jedan preminuo, još dvojica ozlijeđena

U Ministarstvu obrane danas je održana izvanredna konferencija za novinare. Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević javnost je izvijestio o napadu na hrvatske vojnike u Afganistanu.

Ozlijeđena su tri hrvatska vojnika. Jedan je u životnoj opasnosti, dok su dva teže ozlijeđena, ali izvan životne opasnosti.

“Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Imamo troje ozlijeđenih vojnika, od kojih je jedan u jako teškom stanju i bori se za život. Druga dvojica su teško ozlijeđena, ali nisu u životnoj opasnosti”, kazao je Krstičević.

27-godišnjak preminuo od ozljeda

Oko 13 sati Ministarstvo obrane izvijestilo je kako je teško ozlijeđeni vojnik preminuo od težina ozljeda u američkoj bolnici u Bagramu.

“Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu”, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Preminuo pripadnik Hrvatske vojske u Afganistanu

“Radi se o izoliranom napadu”

Dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke.

Riječ je o dva skupnika i jednom desetniku. Dvojica žive u Osijeku i Vinkovicima, a jedan u Sesvetama. Ranjeni vojnici rođeni su 1992. i 1987. godine. Mlađi vojnici u sustavu su, kazao je Krstičević, pet godina, a stariji dvanaest godina.

“Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji u Afganistanu djeluju u Special operation advisory group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Njihova je zadaća savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju”, rekao je Krešimir Tuškan.

“Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom vlade, oni su upoznati s ovim događajima”, rekao je Krstičević.

U vozilo se zaletio bombaš samoubojica

Na konferenciji su objavljeni i detalji. “Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo”, rečeno je.

Na konferenciji su pokazane i fotografije oštećenog vozila, te je naglašeno da bi posljedice bile puno teže da vozilo nije bilo blindirano.

Screenshot/N1
Screenshot/N1

Na mjesto događaja izašle su afganistanske snage i pružile pomoć ozlijeđenim hrvatskim vojnicima.

U tijeku je očevid.

Krstičević kaže da je spreman preuzeti političku odgovornost

Istaknuto je kako naši vojnici sudjeluju u mirovnim misijama te kako ozlijeđeni vojnici nisu sudjelovali u borbenim misijama. Ministar Krstičević napomenuo je kako su hrvatski vojnici svaki dan išli u taj kamp kako bi mentorirali afganistansku specijalnu policiju.

“Vojnicima se pruža maksimalna medicinska pomoć u bolonici, čim budu sposobni uz pomoć saveznika bit će prebačeni u Hrvatsku. Nadamo se da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj”, rečeno je na konferenciji za novinare.

“Sada je najvažnije da zbrinemo naše stradale pripadnike i to se sada čini. Bili smo jutros kod obitelji stradalih. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti”, rekao je ministar Krstičević.

HRANJ: “Naši vojnici ne sudjeluju u borbama u Afganistanu. Ovaj napad je teško razumljiv”

DETALJI NAPADA U AFGANISTANU: Trokolica s bombašem samoubojicom zaletila se u vozilo s hrvatskim vojnicima

Komentiraj