Izvanredna konferencija iz Splita: Predložene nove mjere – ograničene svadbe i sprovodi, zatvaranje teretana

 

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je u srijedu izvanrednu konferenciju za medije, nakon što je objavljeno da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas 138 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

“Nije dobro. Prosjek godina novooboljelih je 35 godina. Novooboljelih zdravstvenih djelatnika je još pet. Najviše je zaraženih u Splitu, a dosta i u Imotskom. Locirali smo žarišta u određenim fitness centrima, imamo i dalje podatke vezano za održavanje nekih obiteljskih okupljanja vjenčanja”, rekla je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

Načelnik SCZ SDŽ Luka Brčić rekao je da su predložili da se na 14 dana uvede obveza nošenja maski u zatvornim prostorima i u ugostiteljskim objektima. Predložili su i ograničavanje održavanje vjenčanja do 50 osoba, sprovoda do 50 osoba bez izražavanje sućuti, bez karmina, obiteljska okupljanja do 20 ljudi, na okupljanjima je obvezno nošenje maski. Kaže da tijekom dana očekuju odgovor na prijedloge.

Također, predlaže se i zatvranje teretana i sportskih dvorana. Traži se i zabrana posjetima u domovima za starije. “Zatvaraju se objekti u kojima su detektirani zaraženi. Tražimo da sve događaje koji su predviđeni u zatvorenom da se ti događaji otkažu, a u vanjskom prostoru se mogu održavati, ali uz sve ove mjere”, rekao je Nino Vela, načelnik SCZ ST.

Karin je rekla da je mlađa populacija unijela virus u fitness centre.

Na novinarsko pitanje jesu li zaraženi iz Sinja povezani s Alkom, Karin je odgovorila: “Imamo podatke za određene zaražene, tu je bilo obiteljskih kontakata i mlađih osoba. Ne možemo sa sigurnošću reći da je s Alke, Nemamo ni jedan podatak da se netko zarazio tko je bio na Alki”.

Komentiraj