Izvanredna konferencija CMS-a zbog ‘pritisaka MUP-a’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Are you Syrious? i Centar za mirovne studije danas će u 10 sati u Kući ljudskih prava održati izvanrednu konferenciju za novinare ‘Pritisci MUP-a na odvjetnike i organizacije koje štite ljudska prava’.

Kako stoji u najavi konferencije, javnost će izvijestiti o najnovijim grubim pritiscima Ministarstva unutarnjih poslova na odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica, kao i na aktiviste i aktivistkinje organizacija koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama.

“Zadnjih 10 dana naše organizacije i odvjetnici su pod intenzivnim pritiskom MUP-a čije metode vršenja pritisaka narušavaju vladavinu prava u Republici Hrvatskoj kao i neka od temeljnih prava, ne samo izbjeglica već i građana RH. Također ćemo se osvrnuti na situaciju u kojoj se nalazi obitelj poginule djevojčice Madine, poglavito nakon izdavanja privremene mjere Europskog suda za ljudska prava, kao i na uvjete drugih obitelji u detenciji u Tovarniku”, naveli su na službenim stranicama CMS-a.

Na konferenciji za novinare govorit će Ivo Jelavić iz Odvjetničkog društva Jelavić i partneri, odvjetnica obitelji djevojčice Madine Sanja Bezbradica Jelavić, Tajana Tadić iz Are You Syrious? te Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

U utorak navečer Centar za mirovne studije (CMS) na društvenim je mrežama objavio da im MUP upravo dolazi po kućama i zove ih na obavijesni razgovor u postaju u Heinzlovoj – u isto vrijeme za kada je zakazana izvanredna konferencija.

U srijedu ujutro MUP je na svom Twitter profilu objavio kako su tri osobe zaprimile pozive jučer u 16 sati, prije nego što je najavljena konferencija za novinare.

Ubrzo je stigao i odgovor iz CMS-a. Poručuju kako MUP iznosi alternativne činjenice.

Komentiraj