IZVANREDNA KONFERENCIJA: Brodsko-posavska županija ima veliki porast oboljelih

Stožer Brodsko-posavske županije organiziralo je izvanrednu konferenciji za medije zbog daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije te značajnog porasta broja novozaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije.

Stožer je kako već sada imaju deset novih slučajeva koranavirusa.

Od ukupnog broja oboljelih troje je mdicinskih djelatnika na liječenju, a u županiji je oko 60 medicinskih djelatnika u samoizolaciji.

Što se tiče kontakata svih zaraženih, preciznu brojku ne mogu reći, ali kažu da to je oko 300 judi.

“Neće svi biti testirani, nego ovisno o simptomima, a prioritet su medicinski radnici ili ako netko radi u domu za starije, ili u obitelji ima onkoloških bolesnika”, rekli su.

Među deset novooboljelih nema hospitaliziranih i svi su uglavnom mlađi ljudi koji imaju blaže simptome ili su asimptomatski slučajevi.

“Juče je uzeto 170 briseva, prekjučer 120, a u zadnjih pet dana oko 500 briseva, zbog čega molimo za strpljenje”, rekli su na konferenciji.

Kada su i pitanju predstojeći parlamentarni izbori, rečeno je kako je odgovornost na pojedincu.

“Držite razmak i postupajte po preporukama HZJZ-a”, rekli su.

Maske su na izborima obvezne za biračke odbore i promatrače.

“26.06. je bila privatna zabava, a prvi slučaj je otkriven tako što se djelatnik požalio na određene tegobe. Na ulazu u Zavod je postojao punkt i prije nego što je počeo raditi, požalio se na tegobe, zbog čega je testiran. Nakon toga je otkriven ovako velik broj zaraženih. Dio je zaraženih otišao u druge dijelove zemlje i tamo razvijao simptome. No prva je zaražena osoba detektirana ovdje, ali on vjerojatno nije prvooboljeli. On je vjerojatno iz druge zemlje, stoga nismo s njim uspjeli stupiti u kontakt, ali sa ljudima iz Hrvatske smo stupili u kontakt.

Kratak anketni upitnik, mjerenje temperature i odgovornost građana će spriječiti povećanje broja zaraženih”, rekli su.

Od lokalnih jedinica će se zatražiti minimiziranje lokalnih događaja, a u ponedjeljak će razmatrati smanjenje i zabranu okupljanja u županiji.

Komentiraj