“Izuzetno rijetki” arheološki nalazi na Pelješcu

Arheolozi su na Pelješcu istražila grobove koji datiraju sve do 11. stoljeća prije Krista te u jednome od njih pronašli mnogo nakita i vrijednu grčko-ilirsku kacigu, jedna od tek nekoliko u cijelom svijetu, što ocjenjuju “izuzetno rijetkim pronalaskom”, javio je HRT.

“Nose se od 7. stoljeća pa praktički do 3.stoljeća prije Krista i u svakom od tih razdoblja su imale značaj da zapravo definiraju pripadnike elite, ratničke elite koja su zapravo vladale tadašnjim zajednicama”, rekao je Hrvoje Potrebica s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Radovi na ovoj lokaciji na Pelješcu počeli su ljetos, a nastavljeni proteklog tjedna. Pronađen je i grob iz četvrtog stoljeća prije Krista, koji “krije pravo povijesno blago”.

“Ono što vidimo, u svakom slučaju, to su ulomci jedne grčke posude, neskifosa, sa ručkicom. Pokraj nje se nalaze ulomci jedne brončane narukvice kakve se inače recimo nalaze kao dio nakita žena toga vremena, znači govorimo o vremenu negdje četvrtog stoljeća prije Krista”, kazao je ravnatelj Instituta za arheologiju iz Zagreba Marko Dizdar.

Sličnih je grobova na tom području najmanje petnaestak, što govori da je ovdje nekad bilo značajno naselje, ali i da će arheolozi ovdje još desetljećima mati posla.

“Sad nam predstoji nekoliko godina samo dokumentiranja prostora, da zapravno znamo što u tom prostoru od arheoloških nalaza imamo. I onda kad shvatimo krajolik, paralelno s time ćemo provoditi ciljana istraživanja na najugroženijim dijelovima”, objasnio je Potrebica.

A nakon toga ovo bi trebalo postati jedan golemi međunarodni interdisciplinarni projekt, jer se ovdje nalaze izuzetno rijetki predmeti koji, zahvaljujući arheološkoj forenzici, mogu otkriti nešto što se nigdje drugdje ne može saznati.

Komentiraj