IZUZEĆE TURUDIĆA Vrhovni sud odbio Hernadija

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa odbacio je zahtjev Zsolta Hernadija za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića.

Obzirom da je zahtjev za izuzeće stavljen nakon što je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu već odlučio o zahtjevu za izuzeće sutkinje Maje Štampar Stipić u predmetu K-Us-50/14, proizlazi iz rješenja, zahtjev Hernadija je ocijenjen kao pravno neodlučan. Cijelu odluku Vrhovnog suda možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, u pripremno ročište za suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u slučaju Ina-MOL u ponedjeljak je odgođeno kako bi Vrhovni sud odlučio o zahtjevu obrane za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića.

Prije toga, obrana za zatražila izuzeće sutkinje Maje Štampar Stipić koje je predsjednik suda odbio, a potom su zatražili su i Turudićevo izuzeće o čemu mora odlučivati Vrhovni sud.Pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u slučaju Ina-Mol i u srpnju je odgođeno do rujna kako bi se prenumerirao opsežan spisi nastao spajanjem dviju optužnica. Obrana je i prije toga najavila da će zatražiti prevođenje dijela spisa na mađarski kako bi ga Hernadi mogao proučiti na materinjem jeziku.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

Komentiraj