Nazočnost Rusije u Siriji ne smeta Izraelu jer Moskva je pragmatičan čimbenik s kojim je uvijek moguć dogovor, izjavio je u petak u Washingtonu izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

“Važno je shvatiti da su Rusi vrlo pragmatični sudionici”, odgovorio je Lieberman na pitanje na forumu koji je organizirao Washington Institute for Near East Policy o sadašnjem savezu Moskve i Teherana u Siriji.

“To su razumni ljudi, s njima je moguć dogovor i mi razumijemo njihove interese”, dodao je ministar koji je i sam ruskog podrijetla.

“Njihovi interesi su vrlo različiti od naših, ali mi poštujemo njihove prioritete”, dodao je. “Nastojimo izbjeći izravne sukobe i napetosti”.

Ruska vojska već desetljećima ima zračnu bazu u Hmeimimu, na sjeverozapadu Sirije i lučka postrojenja u Tartousu, na zapadu zemlje.

Ali ruska nazočnost u Siriji “nas se ne tiče”, naglasio je ministar. “Mi samo želimo zaštititi našu sigurnost”, zaključio je.

Lieberman je to izjavio dva dana nakon što je list Ynet objavio razgovor u kojem on prijeti Moskvi ukoliko će njezine protuzračni projektili S-300, koje bi Rusija mogla isporučiti Siriji, biti upotrijebljene protiv Izraela.

Moskva je 2010. potpisala sporazum s režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada o isporuci sustava protuzračne obrane S-300, ali Damask ih još nije preuzeo zbog izraelskih pritisaka, prenosi ruski list Kommersant.

Pazeći da se ne upusti u sirijski sukob, Izrael je izveo više desetaka napada na položaje režima ili vojnih konvoja za koje se tvrdilo da dolaze iz Irana za potrebe libanonskog proiranskog pokreta Hezbollah.

Komentiraj