Izraelski vojnik Elor Azaria koji je upucao ranjenog palestinskog napadača dok je ležao na tlu proglašen je u srijedu krivim za ubojstvo te mu prijeti kazna uatvora do 20 godina.

21-godišnji Abdel Fattah al-Sharif bio je ranjen nakon što je sa pomagačem izbo izraelskog vojnika u incidentu u Hebronu koji se dogodio prošlog ožujka. Azaria je stigao na mjesto događaja 11 minuta nakon napada, te ga upucao u glavu. Ubojstvo je snimljeno kamerom te se brzo proširili među aktivistima za ljudska prava.

Suđenje je trajalo mjesecima, a najveći fokus bio je na mentalnom stanju u kojem je Azaria bio u trenutku incidenta. Sudac je morao odlučiti je li Azaria djelovao u samoobrani ili je Palestinca ubio zbog osvete. Proces je podijelio izraelsku javnost.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čak je nazvao obitelj Azarije nakon njegovog uhićenja kako bi im ponudio podršku. Danas je, pak, zatražio oprost za njega. “Ova je presuda teška i bolna za sve nas, ali prvo za Azaria i njegovu obitelj”, rekao je Netanyahu.

“Vojnici su naši sinovi i kćeri i moraju ostati iznad bilo kakvih kontroverzi. Podržavam oprost za Azariju”, dodao je. Predsjednik Reuven Rivlin ima mogućnost pomilovati Azariju, ali je rekao kako će pričekati da pravni proces završi, prenosi Independent.

Komentiraj