Izraelski predsjednik počeo konzultacije s Netanyahuom i Gantzom

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin počeo je u ponedjeljak navečer konzultacije s dosadašnjim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim glavnim protivnikom Bennyjem Gantzom kako bi ih uvjerio da formiraju vladu nacionalnog jedinstva, nakon parlamentarnih izbora održanih 17. rujna.

Nakon izbora, Gantzova stranka centra Kahol Lavan (“Plavo-bijelo”) dobila je 33 od 120 mjesta u parlamentu a Netanyahuov Likud (desnica) 31. Potonji je najdugovječniji izraelski premijer koji je na vlasti proveo ukupno 13 godina.

No te dvije stranke ni sa saveznicima nisu bile kadre dobiti 61 zastupnika, što je prag za apsolutnu većinu.

Nakon što je završio konzultacije sa svim drugim parlamentarnim strankama o njihovim preporukama za izbor budućeg premijera, predsjednik Rivlin je tijekom večeri počeo razgovore s Netanyahuom i Gantzom.

On u srijedu treba odrediti mandatara za formiranje buduće vlade.

Stranka Bennyja Ganza dobila je podršku ljevice i dijela Zajedničke liste izraelskih arapskih stranaka, ali to mu je sve zajedno donijelo nedovoljna 54 zastupnička mjesta.

Iako potpora arapskih stranaka zasad ne omogućuje Gantzu da prijeđe prag od 61 zastupnika, ona šalje jasnu poruku predsjedniku da treća politička snaga u zemlji ne želi vidjeti Netanyahua na čelnom mjestu eventualne koalicije u koju bi, među ostalim, ušli Likud i stranka “Plavo-bijelo”.

To je i prvi put od 1992. da većinski arapske stranke uopće daju potporu nekom kandidatu za premijersku dužnost u Izraelu.

Netanyahuov Likud je skupio 55 zastupničkih mjesta sa saveznicima i nacionalističkom desnicom.

Kao i predsjednik, Gantz i Netanyahu su obojica pozvala na formiranje vlade nacionalnog jedinstva, ali obojica žele biti na čelu takve vlade.

Komentiraj