Izraelski policajci ubili nenaoružanog Palestinca s posebnim potrebama

Izraelski policajci ustrijelili su u subotu nenaoružanog Palestinca u potjeri Starim gradom Jeruzalemom, objavila je izraelska policija.

Radi se o stanovniku Istočnog Jeruzalema u 30-im godinama i s posebnim potrebama, izvijestila je palestinska televizija.

Granični policajci počeli su ga goniti i otvorili vatru misleći da ima pištolj, no ispostavilo se da je nosio mobitel, prenio je izraelski vojni radio.

Jedan od dvojice policajaca koji su sudjelovali u potjeri nastavio je pucati, čak i onda kad mu je drugi rekao da prekine pucati.

Policija je pokrenula istragu tog incidenta.

Izraelski opozicijski čelnik Yair Lapid rekao je da je “tužna smrt mladoga čovjeka s posebnim potrebama. Cijeli Izrael trebao bi u znak srama pognuti glavu. Ovo nije naš način”, tvitao je.

Izraelski vojnici u petak su ubili Palestinca koji se pokušao automobilom zabiti u skupinu izraelskih vojnika blizu Halamisha u Zapadnoj obali, rekla je izraelska policija.

Muškarac je “neutraliziran”, objavila je vojska, dodavši da vojnici nisu ozlijeđeni.

Palestinci su često na taj način napadali izraelske snage sigurnosti i civile na Zapadnoj obali.

Izrael je preoteo Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. Ta područja Palestinci žele za svoju državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Komentiraj