FaH

IZRAELSKI MINISTAR: Iran poštuje ugovor o nuklearnom programu

Iran je sve dosad poštovao ugovor o svom nuklearnom programu koji je lani potpisao s velesilama, ocijenio je u nedjelju Youval Steinitz, izraelski ministar za energetiku, blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu.

“Ugovor je loš, ali (…) u prvoj godini njegove primjene nismo zapazili veća kršenja s iranske strane (…). No prerano je reći da je taj ugovor zaključen na 12 godina, uspješan”, rekao je Steinitz za javni radio.

Steinitz je dao izjavu nakon nesmotrene izjave člana izraelske vlade koja je bila odgovor na izjavu američkog predsjednika Baracka Obame koji je u četvrtak stao u obranu ugovora s Iranom.

Izraelsko ministarstvo obrane koje vodi ultranacionalist Avigdor Lieberman reagiralo je u petak usporedivši taj ugovor s Muenchenskim sporazumom iz 1938. između nacista i zapadnih sila koji je postao simbol kapitulacije potonjih.

Ured premijera Benjamina Netanyahua koji je kampanju protiv ugovora vodio čak u američkom Kongresu, objavio je nakon toga priopćenje u pomirljivom tonu istaknuvši da Izrael “nema većeg saveznika od Sjedinjenih Država”.

Netanyahuova vlada i Obamina administracija trenutačno vode važne pregovore o američkoj vojnoj pomoći Izraelu za desetogodišnje razdoblje, počevši od 2018.  Izraelski mediji ovih dana pišu da se ti pregovori primiču kraju, premda ne isključuju mogućnost da se ne završe prije isteka Obamina mandata.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem. Ugovor što su ga lani potpisali Iran i pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti i Njemačka (skupina 5+1) omogućio je ukidanje međunarodnih sankcija Iranu koji niječe da radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

Komentiraj