Izraelska vojska podržala je u utorak djelovanje vojnog snajperista koji je snimljen kako puca na čini se nenaoružanog Palestinca na granici s Gazom.

Međutim, vojska je kritizirala vojnike koji su snimili taj incident i uzbuđeno uzvikivali kada je Palestinac pogođen.

Na video snimci se čuje kako vojnik viče: “Vau, kakav video! Da!” Također se čuje psovka nakon što je Palestinac koji je prilazio graničnoj ogradi ranjen u nogu.

Vojnici koji su snimili incident i uzvikivali “nisu se pridržavali razine suzdržanosti koja se očekuje od vojnika izraelske vojske” i u skladu s tim njihovi će im zapovjednici izreći odgovarajuće mjere.

Zbog te je video snimke bila pokrenuta vojna istraga, a desničarski političari pozvali su na potporu vojnicima.

Izraelska vojska rekla je da je video snimljen 22. prosinca tijekom nasilnih prosvjeda nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio kontroverzno premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

“Na snimci se vidi kratki dio odgovora na nerede, koji su uključivali bacanje kamenja i pokušaje sabotaže sigurnosne ograde, koji trajali oko dva sata”, navodi vojska dodajući da je pozivala muškarca da stane i ispalila hice upozorenja prije nego što ga je ranila.

Video snimka objavljena je u posebno napeto vrijeme kad deseci tisuća Palestinaca prosvjeduju duž granice s Gazom svaki vikend.

Izraelski vojnici ubili su 32 Palestinca i ranili stotine, a većina žrtava u masovnim prosvjedima stradala je od vojnih snajperista.

Izraelski desničarski političari, među kojima i ministri, izrazili su potporu vojnicima.

“Podržavam naše vojnike koji se bore protiv terorista Hamasa dan i noć i ugrožavaju svoje živote na južnoj granici”, objavio je u utorak na Twitteru ministar za javnu sigurnost Gilad Erdan.

Izraelska skupina za ljudska prava B’Tselem osudila je putem Twittera “ilegalne zapovijedi vojnicima da pucaju na ljude koji ne ugrožavaju nikoga”.

Komentiraj