Izraelska vlada odobrila sporazum s UAE-om

Izraelska vlada u ponedjeljak je odobrila sporazum o normalizaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je premijer Benjamin Netanyahu rekao da je razgovarao s princom Abu Dhabija i da su dogovorili skori susret.

“Mirovni sporazum”, kojim se uspostavljaju puni odnosi između Izraela i UAE-a, postignut je uz posredovanje SAD-a. Palestinci su ga osudili kao izdaju svojih nastojanja da izgrade državu na teritoriju koju su okupirali Izraelci.

Princ Abu Dhabija, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de facto čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvitao je u ponedjeljak da je s Netanyahuom razgovarao o jačanju bilateralnih veza i mogućnosti mira u regiji.

U službenom priopćenju koje se poklopilo s izraelskim odobrenjem sporazuma od 15. rujna, Netanyahu je rekao da će se uskoro sastati sa šeikom Mohammedom, iako nije specificirao kada.

“Preko vikenda sam razgovarao sa svojim prijateljem, princom… i pozvao sam ga da posjeti Izrael”, rekao je Netanyahu. “Pozvao me je da posjetim Abu Dhabi. No najprije, dočekat ćemo izaslanstvo UAE ovdje, a jedno od naših izaslanstava će otići onamo.”

Izvor upoznat s planovima posjeta izaslanstava rekao je da će izraelski predstavnici u pratnji američkih dužnosnika odletjeti 18. listopada u Bahrain te putovati u UAE sljedeći dan prije nego što se vrate u Izrael s UAE delegacijom 20. listopada.

Kad je komentirao svoj razgovor sa šeikom Mohammedom, Netanyahu je rekao: “Pričali smo o suradnji koju promičemo u investicijama, turizmu, energetici, tehnologiji i drugom sferama.”

Kao znak rastuće suradnje između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, u ponedjeljak je u izraelskoj luci Haifa pristao brod UAE-a, s teretom od 15 kontejnera, koji prometuje na relaciji između Indije, UAE, Izraela i SAD-a.

Komentiraj