Izrael traži da beduini sruše svoje nastambe do 1. listopada

EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Izrael je zatražio u nedjelju od stanovnika beduinskog sela na okupiranoj Zapadnoj obali, podignutog kao simbol borbe protiv izraelskog naseljavanja, da sami sruše “sve strukture na tom mjestu” do 1. listopada.

Nakon godina sudske bitke, izraelski Vrhovni sud dao je početkom rujna zeleno svjetlo rušenju Khan al-Ahmara, sela podignutog od lima i tkanine gdje živi približno 200 beduina istočno od Jeruzalema, stiješnjena između dva izraelska naselja.

To je palestinsko beduinsko selo postalo simbol sudbine zajednica suočenih s okupacijom i naseljavanjem Zapadne obale.

“U skladu s odlukom Vrhovnog suda, stanovnici Khan al-Ahmara primili su u nedjelju naredbu da sruše svaku strukturu na tom mjestu prije 1. listopada”, istaknuto je u priopćenju Cogata, izraelskog organizma zaduženog za civilne poslove na okupiranom palestinskom području.

Izrael se obvezao prepustiti stanovnicima da sami sruše svoj zaselak ali se u priopćenju ne navodi koje će se mjere poduzeti ako stanovnici odbiju.

Osam europskih zemalja zatražilo je u četvrtak od Izraela da ne sruši taj zaselak, procjenjujući da bi njegovo rušenje omogućilo širenje izraelskih naselja i presijecanje na dva dijela Zapadne obale, čime bi eventualno osnivanje palestinske države na tom teritoriju postalo još složenije.

Komentiraj