Izrael je u četvrtak nastavio svoju kolonizacijsku ofenzivu, nakon početka mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, odobrivši izgradnju 153 stambene jedinice u anektiranom i okupiranom istočnom Jeruzalemu i obećavši još tisuće drugih idućih mjeseci.

Izraelska gradska uprava u Jeruzalemu dala je u četvrtak svoj konačni pristanak za gradnju 153 nove stambene jedinice u četvrti Gilo, rekao je za AFP dogradonačelnik Jeruzalema Meir Turgeman, predsjednik odbora za planiranje i gradnju jeruzalemske općine.

“Poduzetnici mogu sutra početi s radovima”, dodao je.

Ovo je treća takva objava u zadnjih šest dana. Turgeman je otvoreno rekao da su se dolaskom Donalda Trumpa na predsjedničku dužnost u Sjedinjenim Državama promijenile okolnosti što se tiče izraelske gradnje stanova na okupiranom palestinskom području.

Kao i mnogi drugi, program Gilo je obustavljen prije dvije godine pod pritiskom Obamine administracije, rekao je. Samo u Jeruzalemu na odobrenje čeka oko 11.000 stambenih jedinica, dodao je.

“Idućih mjeseci izdat ću dozvole za nekoliko tisuća stanova u Jeruzalemu”, rekao je.

U nedjelju, prvog radnog dana nakon Trumpove inauguracije, kada su novi američki predsjednik i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali telefonski, jeruzalemski gradonačelnik je dao konačno odobrenje za izgradnju 566 stambenih jedinica u trima kolonizacijskim četvrtima u istočnom Jeruzalemu.

Dva dana poslije, izraelska vlada je najavila još 2502 stana na Zapadnoj obali, još jednom palestinskom području okupiranom od 1967.

UN, Europska unija, Arapska liga, Francuska, Egipat i Jordan, jedine dvije arapske zemlje koje su potpisale mirovni ugovor s Izraelom, osudile su najave izraelske kolonizacije.

Komentiraj