Izrael poziva traži da se pojača pritisak na Teheran zbog nuklearnog programa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u četvrtak Europu da pojača pritisak na Iran zbog nastavka rada na obogaćivanju uranija i zbog postrojenja koje Izrael smatra tajnim skladištem “nuklearnog oružja”.

Iran je u četvrtak nastavio obogaćivati uranij u svojoj podzemnoj tvornici u Fordowu, sukladno odluci da dodatno smanji svoje obveze u vezi s nuklearnim programom.

Te su aktivnosti bili obustavljene na temelju međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. iz kojeg su Sjedinjene Države istupile 2018.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da se probudi. Pozivam druge zemlje da se pridruže SAD-u i Izraelu kako bi pojačale pritisak na Iran koji nije samo opasan za Izrael i Bliski istok, nego i za čitav svijet”, rekao je Netanyahu u priopćenju.

Netanyahu je 2018. ustvrdio da Izrael raspolaže “sigurnim dokazima” da su Iranci u skladištu Turkuz Abadu, u predgrađu Teherana, obavljali neprijavljene nuklearne aktivnosti.

Na sastanku u četvrtak u Beču zemlje članice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) proučavale su izvješće te UN-ove agencije o istrazi koja se trenutačno vodi o tom postrojenju.

Kako navode izvori u izraelskim sigurnosnim službama koji su htjeli ostati anonimni, to se postrojenje koristilo za skladištenje nuklearnog materijala od 2009. do 2018., kada je dekontaminirano.

Materijal je zatim, po riječima tih izvora, premješten u druge centrale a obrađeni uranij, koji nije bio obogaćen, na druga mjesta. “Ovo je tek vrh ledenog brijega”, rekao je čelnik izraelske obavještajne službe.

Izrael već godinama tvrdi da Iran želi proizvesti nuklearno oružje, što Teheran uporno niječe.

Komentiraj