Izrael poziva na “automatske” europske sankcije Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je europske države u ponedjeljak da uvedu “automatske sankcije” Iranu zbog prekoračivanja granice za obogaćivanje uranija koja je postavljena nuklearnim sporazumom iz 2015.

“Ponovno kažem da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearna oružja”, rekao je Netanyahu

“Danas također pozivam europske zemlje da se drže svojih obaveza. Obvezali ste se djelovati u trenutku kada Iran prekrši nuklearni sporazum, obvezali ste se aktivirati mehanizam za automatske sankcije koji je postavljen u Vijeću sigurnosti UN-a”, rekao je.

Europski diplomat rekao je Reutersu da, prema sporazumu, postoji mehanizam za razrješenje “bilo kakvih nedosljednosti” te da će zajednička komisija potpisnika odlučiti o sljedećim koracima.

Iranski potez je prvo veliko kršenje odredbi sporazuma nakon što se SAD povukao iz sporazuma prije više od godinu dana i ponovno nametnuo oštre ekonomske sankcije Iranu.

Ranije u ponedjeljak izraelski ministar energetike optužio je Iran zbog “nuklearne ucjene” koju vrši nagomilavanjem više obogaćenog Irana nego što je dopušteno prema sporazumu.

Također je rekao da bi kontinuirani međunarodni pritisak doveo do iranskog povlačenja.

“To je očito kršenje sporazuma”, rekao je Yuval Steinitz na javnom radiju Kan.

“Iran vrši nuklearnu ucjenu. Iran govori svijetu: ‘pogledajte koliko smo blizu nuklearnog oružja'”.

“Iransko se gospodarstvo urušava, oni su pod atomskim pritiskom i zato provode neuravnotežene akcije”, dodao je.

“Ako se pritisak nastavi i svijet ne popusti, oni će popustiti”, zaključio je.

Komentiraj