Hina

Izrael ponovno otvorio Brdo hrama nakon pucnjave

Izrael je u nedjelju otvorio Brdo hrama,  odnosno Plato džamija za muslimane, pošto je sveto mjesto u Jeruzalemu bilo zatvoreno zbog smrtonosnog napada, no dio vjernika odbio je ući zbog primjene novih sigurnosnih mjera.

Pristup trećem svetom mjestu islama, koje je u samome srcu izraelsko-palestinskog sukoba jer ga i židovi smatraju svetim, bio je zabranjen od petka kada su trojica izraelskih Arapa ubila dvojicu izraelskih policajaca u starome gradu istočnom Jeruzalemu.

Nekih 200 muslimanskih vjernika čekalo je na ulaz, ali je organizacija koja se skrbi za upravljanje nezadovoljna novim mjerama obvezne kontrole detektorima metala.

“Odbijamo promjene koje je nametnula izraelska vlada”, rekao je šeik Omar Kiswani, upravitelj džamije Al-Aqsa, smještene na Platou džamija i dodao “Nećemo ulaziti u mjesto prolazeći detektore metala”.

Žene su u plaču pozivale vjernike da ne ulaze.

“Ako danas uđemo,  (detektori) će ostati i oni (Izraelci) preuzet će nadzor nad Al-Aqsom”, rekla je vjernica Nuha Ghurab.

Napad vatrenim oružjem u petak, nekoliko sati prije muslimanske molitve, jedan je od najvećih izgreda zadnjih godina u Jeruzalemu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonski je razgovarao s jordanskim kraljem Abdalahom II. koji je pozvao na “otvaranje Platoa” i osudio “napada u petak u Jeruzalemu”.

Jordan je s Izraelom potpisao mirovni sporazum 1994.

Abdel Azim Salhab, ravnatelj vijeća Vakuf, zaduženog za upravljanje muslimanskim dobrima, rekao je da je zatvaranje Platoa “najgora agresija nakon 1967”., smjerajući na početak izraelske okupacije.

Komentiraj