Izraelsko pravosuđe je u ponedjeljak osudilo na više od deset godina zatvora svakog od trojice malodobnih Palestinaca proglašenih krivima za napad nožem, među kojima i za onaj koji je privukao najveću pozornost javnosti u valu nasilja koji traje od jeseni 2015.

Izraelski sud u Jeruzalemu osudio je na dvanaest godina zatvora Ahmeda Manasru, četrnaestogodišnjaka koji je proglašen krivim za ranjavanje dvoje mladih Židova hladnim oružjem 12. listopada 2015.

Taj je napad privukao veliku pozornost među stotinama takvih napada koje već više od godinu dana izvode palestinski pojedinci, uglavnom mlađi i naoružani nožem, a meta su im Izraelci u Jeruzalemu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Izraelu.

Mučne videosnimke tih događaja kružile su društvenim mrežama, a izraelske i palestinske vlasti koristile su se njima u međusobnim optužbama.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je za presude da su još jedna potvrda izraelskog suđenja po kratkom postupku koje se ne suspreže ni od pogubljenja djece, smjerajući na Ahmeda Manasru kojeg je izraelska policija u napadu teško ranila. Te su optužbe zaprepastile Izraelce jer Manasra nije ubijen. Izraelska vlada je odmah požurila objaviti snimku tinejdžera dok prima liječničku njegu u bolnici.

Nevladina organizacija Human Rights Watch izrazila je zabrinutost zbog presuda. “Sve međunarodne norme su jasne kada je riječ o potrebi ulaganja napora u rehabilitaciju osuđene djece”, rekao je čelnik Sari Bashi. “Tako teške kazne postavljaju pitanje koliko je Izrael spreman djelovati u tom smislu”, dodao je.

Komentiraj