Izrael objavio da je otkrio treći tunel libanonskog Hezbollaha

Autor:

epa07209664 UN soldiers on the Lebanese side of the border, near the Israeli village of Misgav AM, on the Israel border with Lebanon, 05 December 2018. The Israeli army machinery continues working for the second day on the Israeli-Lebanese border, on the ongoing Operation called Northern Shield to destroy tunnels dug by Hezbollah crossing the Lebanon border into Israel, according to the Israeli army announcement.  EPA/ATEF SAFADI

Izrael je u utorak objavio da je otkrio još jedan Hezbollahov tunel koji ulazi u njegov teritorij iz Libanona, treći tunel od početka operacije koja je počela prošlog tjedna duž granice.

Izraelska vojska nije navela gdje je točno locirala taj tunel ispod granice s Libanonom. Kao i dva prethodna, ni ovaj nije bio “neposredna prijetnja” za izraelske stanovnike uz granicu, istaknula je.

Također je objavila da je u tunel postavila eksploziv i upozorila da se svatko tko bi na libanonskoj strani ušao u tunel izlaže opasnosti.

Izraelska vojska je 4. prosinca počela operaciju kako bi uništila podzemne tunele za koje tvrdi da su Hezbollahovi, a otkriveni su na izraelskoj strani granice.

Vojska drži da tuneli mogu služiti za protuizraelske operacije Hezbollaha, izraelskog neprijatelja i saveznika Irana koji je vječiti neprijatelj židovske države.

Premda je vojska otkrila tunele na izraelskoj strani, sada ih nastoji locirati, što je uspjela za dva tunela.

Izraelska vojska je zadnjih godina više puta gađala konvoje oružja namijenjenog Hezbollahu u susjednoj Siriji, kao i iranske interese.

Premijer Benjamin Netanyahu od 4. prosinca vodi snažnu kampanju u čijem su središtu tuneli otkriveni na granici.

U četvrtak je diplomate koji su na službi u Izraelu doveo na libanonsku granicu kako bi im pokazao podzemne tunele pozivajući njihove zemlje da kazne Hezbollah.

Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini koji je u utorak doputovao u Izrael, objavio je na Twitteru da će u helikopteru obići to područje kako bi vidio tunele koje su “islamistički ekstremisti” sagradili na granici.

Izrael i Libanon su praktično u ratu, ali je zadnjih godina granica bila razmjerno mirna.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.