Pixabay

Izrael obilježava Dan sjećanja na holokaust

Izrael u četvrtak obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta te su se kao i svake godine na taj dan diljem zemlje oglasile sirene, a ljudi su u tišini stajali dvije minute prisjećajući se šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu, mahom u nacističkim i fašističkim koncentracijskim logorima.

Tijekom razdoblja od 24 sata koje je počelo u u srijedu navečer, izraelska televizija i radio će, osim vijesti, emitirati isključivo programe vezane uz holokaust, a diljem zemlje će se organizirati razna događanja vezana uz genocid nad Židovima, na hebrejskom ‘shoah’.

Premijer Benjamin Netanyahu položit će vijenac u muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, a u parlamentu će se čitati imena žrtava.

Kasno u srijedu navečer Netanyahu i predsjednik države Reuven Rivlin upozorili su u svojim govorima da se antisemitizam trenutno širi Europom.

“Europu danas ponovo progone duhovi prošlosti. Ideje superiornosti, nacionalnog čistunstva, ksenofobije, neskrivena antisemitizma s ljevice i desnice nadvile su se nad Europom”, kazao je Rivlin.

“Radikalna desnica i ljevica te radikalni islam slažu se u jednoj stvari: mržnje prema Židovima”, rekao je Netanyahu, podsjećajući na napade na sinagoge. Također je upozorio da se antisemitizam ne širi samo Europom već i Sjevernom Amerikom.

Nakon njihovih govora, šest preživjelih u holokaustu zapalilo je baklje u znak sjećanje na ubijene.

U Izraelu trenutno živi više od 210.000 preživjelih u holokaustu.

Danas se u Poljskoj održava Marš živih, godišnji hod u sjećanje na žrtve u bivšem koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau.

Komentiraj