EPA/JAVIER LIZON

Izrael neće primiti bivšeg peruanskog predsjednika Toleda kojeg traže zbog korupcije

Izrael je u nedjelju priopćio da neće odobriti ulazak na svoj teritorij bivšeg peruanskog predsjednika Alejandra Toleda kojeg pravosuđe njegove zemlje traži zbog korupcije.

“Toledu će biti odobren ulazak u Izrael tek kada riješi spor s pravosuđem”, rekao je u priopćenju glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon.

Peruanska vlada u petak je objavila da posjeduje informacije da bi bivši predsjednik, čija je supruga Izraelka, mogao pokušati pobjeći u Izrael.

Peruanski sud u četvrtak je izdao međunarodni uhidbeni nalog za bivšim predsjednikom države Alejandrom Toledom te mu odredio osamnaestomjesečni pritvor zbog optužbi za korupciju.

Toledo, koji je trenutačno u Francuskoj, optužen je za primanje 20 milijuna dolara mita od brazilske građevinske tvrtke Odebrecht.

Tvrtka je priznala da je vladinim dužnosnicima diljem svijeta dala stotine milijuna dolara mita, dogovorivši se s brazilskim, američkim i švicarskim vlastima u prosincu o iznosu od 2,6 milijarde dolara.

Tužitelji tvrde da je Toledo primio mito od tvrtke u vrijeme dok je obnašao predsjedničku dužnost (2001. – 2006.), a zauzvrat je brazilska tvrtka dobila posao izgradnje autoceste Interoceanice koja povezuje Rio de Janeiro i Limu.

Komentiraj