EPA/MOHAMMED SABER

Izrael ne želi provesti istragu o ubojstvima Palestinaca u Pojasu Gaze

Dva dana nakon što je najmanje 15 Palestinaca poginulo u pucnjavi izraelskih vojnika tijekom prosvjeda u Pojasu Gaze, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman odbacio je u nedjelju pozive da se provede neovisna istraga o tom događaju.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, međunarodne organizacije za ljudska prava i vođa ljevičarske izraelske stranke zatražili su istragu tih smrtnih slučajeva.

Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice gdje su se deseci tisuća Palestinaca okupili u ime palestinskih izbjeglica koji su pobjegli ili su protjerani iz svojih domova u današnjem Izraelu.

“Glede istražnog povjerenstva, to se neće dogoditi”, rekao je Lieberman za izraelski vojni radio.

Liberman je stao u obranu izraelskih vojnika, kazavši da su postupili “točno u skladu s procedurama.”

“Nisu pucali u nikoga tko nije bio opasnost i nije se približavao ogradi na granici”, dodao je.

No mnoge video snimke, koje je izraelska vojska odbacila kao “Hamasovu propagandu”, pokazuju da se pucalo u Palestince koji nisu bili izravna prijetnja.

Izrael tvrdi da su desetorica ubijenih bili aktivni pripadnici oružanog krila Hamasa i još dviju drugih militantnih skupina, dok Hamas priznaje da su samo petorica ubijenih bili pripadnici njegovog oružanog krila.

“Veliki marš povratka” označio je početak šestotjednog prosvjeda duž granice. Prvi dan prosvjeda poklopio se s Danom zemlje, kojim se svake godine odaje počast izraelskim Arapima ubijenima 1976. tijekom prosvjeda protiv konfiskacije njihova zemljišta.

Prosvjed će kulminirati 15. svibnja, dan nakon godišnjice izraelske neovisnosti, što Palestinci smatraju Danom katastrofe (Nakba). Poklopit će se i s planiranim preseljenjem američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem 14. svibnja.

Komentiraj