Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman najavio je u nedjelju da će u utorak ponovno biti otvorena jedina prijelazna točka za namirnice između Izraela i Pojasa Gaze koji je pod blokadom, pod uvjetom da do tada potraje potpuni mir.

“Ako danas i sutra stanje kakvo je vladalo u subotu ostane nepromijenjeno, dopustit ćemo da se u utorak terminal Kerem Shalom vrati u normalnu aktivnost”, kazao je ministar u priopćenju.

“Ali ključ za sve to je mir, bez sukoba, bez raketa i bez pucnjave”, upozorio je ministar.

Također je najavio da će se reducirane ribarske zone, dopuštene u vodama Gaze, “vratiti u prvotno stanje”, ne navodeći više detalja.

Ministar Lieberman je naglasio da je “subota bila bez sumnje najmirniji dan nakon 30. ožujka”, datuma kad je u Pojasu Gaze počeo palestinski prosvjedni pokret duž linije razdvajanja protiv striktne blokade koju je prije više od deset godina nametnuo Izrael. Najmanje 149 Palestinaca usmrtila je izraelska vojska u enklavi od tog datuma.

Nakon prekida vatre koju su u noći s petka na subotu objavili islamisti Hamasa na vlasti u Pojasu Gaze, nijedna palestinska raketa nije ispucana u subotu prema izraelskom teritoriju.

Izrael je 9. srpnja zatvorio prijelaz Kerem Shalom, jedini prijelaz za mješovitu robu u obalnoj enklavi, želeći izvršiti pritisak na Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, kako bi se zaustavio val napada zapaljivim zmajevima koji su na izraelskom teritoriju izazivali požare.

Borbe između dviju strana izbile su u petak, no zaustavljene su u subotu nakon što je Hamas objavio da prihvaća prekid vatre.

Izrael i Egipat blokirali su Pojas Gaze otkako je Hamas, kojega većina zapadnih zemalja smatra terorističkom skupinom, 2007. preuzeo kontrolu u tom području.

Komentiraj