Izrael i Hamas se dogovorili o prekidu sukoba u Gazi

Palestinski islamistički pokret Hamas i izraelske vlasti priopćili su u ponedjeljak navečer da su se dogovorili o prekidu gotovo svakodnevne razmjene vatre u Pojasu Gaze i u okolici nakon mjesec dana.

“Nakon dijaloga i različitih kontakata, a posljednji je bio s katarskim izaslanikom Mohammedom el-Emadijem, postignut je dogovor o suzbijanju eskalacije i prekida cionističke agresije na naš narod”, ističe se u priopćenju ureda političkog čelnika Hamasa u Gazi Yahyje Sinwara.

Izraelska vojska od 6. kolovoza gotovo svake noći bombardira Pojas Gaze, kao odgovor na ispaljivanje zapaljivih balona i raketiranje Izraela s tog palestinskog teritorija.

U toj razmjeni vatre bilo je ranjenih, ali nitko nije poginuo, osim četvorice boraca Islamskog džihada, druge naoružane islamističke skupine u Gazi, koji su stradali u eksploziji bombe što su je bili namijenili Izraelu.

Kao odgovor na zapaljive balone koji su, navodi vatrogasna služba, prouzročili više od 400 požara u Izraelu, židovska država je pojačala blokadu Gaze koju je uvela prije više od deset godina.

Izraelske vlasti su ovih tjedana zabranile pristup ribara iz Gaze Sredozemnome moru, zatvorile Kerem Šalom, jedini granični prijelaz za promet robe iz Izraela prema Gazi i prekinule dopremu goriva na to palestinsko područje, zbog čega se morala zatvoriti jedina elektrocentrala u Pojasu Gaze.

Komentiraj