Izrael donosi zakon koji štiti Netanyahua od smjene

Izraelski oporbeni političari osudili su u četvrtak novi zakon koji bi ograničio načine na koje se aktualni premijer može proglasiti nepodobnim za dužnost, a kritičari ga uglavnom vide kao način da se zaštiti Benjamin Netanyahu, koji je suočen s tekućim suđenjem za korupciju.

Čelnik Laburističke stranke Merav Michaeli također je rekao da prosvjedni pokret u Izraelu zbog vladinog spornog paketa pravosudnih reformi i naknadna upozorenja koja dolaze iz Washingtona moraju biti “crveno svjetlo” Netanyahuu.

Konačnim glasovanjem od 61 prema 47 glasova Kneset je odobrio prijedlog zakona koji kaže da samo premijer ili kabinet, dvotrećinskom većinom, može proglasiti čelnika nepodobnim. Glasanje o kabinetu tada bi trebala ratificiratidvotrećinska većina u parlamentu.

Nadalje, “Ovlast za proglašavanje premijera nesposobnim pripadat će samo vladi ili Knessetu i dogodit će se samo zbog fizičke ili mentalne nesposobnosti”, stoji u izjavi Knesseta u četvrtak.

Prijedlog zakona također sprječava Vrhovni sud da razmatra “zahtjev za proglašenje nesposobnosti premijera”.

“S obzirom da aktualni premijer svoju moć i ovlast crpi od naroda preko svojih predstavnika, ovaj prijedlog odražava postojeći koncept prema kojem će o smjeni lidera protiv njegove volje odlučivati ​​sami narodni zastupnici bez uplitanja glasača”, stoji u priopćenju.

Došlo je to dan nakon što je izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama pozvan zbog glasovanja u Knesetu u utorak o poništavanju zakona iz 2005. koji je prethodno naredio evakuaciju četiri izraelska naselja uspostavljena na sjevernoj Zapadnoj obali.

Ured izraelskog premijera kasnije je potvrdio da se neće osnivati ​​nova naselja u područjima koja su prethodno bila evakuirana prema zakonu o razdruživanju iz 2005., unatoč opozivima.

U priopćenju, premijerov ured je rekao da “odluka parlamenta o ukidanju dijelova zakona o odcjepljenju stavlja kraj diskriminirajućem i ponižavajućem zakonu koji je zabranjivao Židovima život u područjima sjeverne Samarije, dijelu naše povijesne domovine”, koristeći biblijski naziv za dio Zapadne obale.

“Međutim, vlada nema namjeru osnivati ​​nova naselja na ovim područjima.”

Izraelske obrambene snage (IDF), koje to područje tretiraju kao zatvorenu vojnu zonu koja zabranjuje ulazak izraelskim civilima, rekle su da još uvijek “razmatraju značenje prijedloga zakona i da će djelovati u skladu sa zakonom”. Bilo kakve promjene u području neće biti izvršene bez odobrenja IDF-a.

Prema međunarodnom pravu, Zapadna obala se smatra okupiranim teritorijem i tamošnja naselja nezakonitima, što Izrael osporava.

U intervjuu s CNN-ovom Becky Anderson u srijedu, čelnik Laburističke stranke Michaeli rekao je: “Vjerujem da prosvjedi moraju biti znak upozorenja, a signali koji dolaze iz Washingtona moraju biti crveno svjetlo Benjaminu Netanyahuu i natjerati ga da prestane s onim što želi radeći kako bi spasili ne samo izraelsku demokraciju i državu Izrael, već i odnose sa SAD-om.

“Mogu se samo nadati da će se moj premijer Benjamin Netanyahu što prije sabrati i neće dopustiti da američko-izraelski odnosi dođu do točke koja je opasna za Izrael, a koja nije dobra za regiju”, rekla je.

Michaeli je rekla da se protivi zakonu nazivajući ga “vrlo štetnim i vrlo opasnom odlukom”. “ Oporbena izraelska čelnica naglasila je povijesnu potporu svoje stranke mirnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, dajući naklon pokojnom premijeru Yitzhaku Rabinu koji je potpisao sporazum iz Osla s tadašnjim palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom. Rekla je da Laburistička stranka zna koliko je “tijesno povezan” sukob na Zapadnoj obali s reformom pravosuđa.

Oporbeni predstavnici najavili su planove za osporavanje zakona koji ograničava načine na koje se aktualni premijer može proglasiti nepodobnim na Vrhovnom sudu. Bivši premijer Yair Lapid nazvao ga je “sramotnim i korumpiranim personaliziranim zakonom” i da u konačnici Netanyahu “pazi samo na sebe”.

“Poput lopova u noći, koalicija je upravo donijela sramotan i korumpiran personalizirani zakon kao odgovor na neutemeljene glasine. Svaki građanin Izraela trebao bi znati, nekoliko dana prije Pesaha, dok troškovi života rastu, Netanyahu ponovno brine samo o sebi”, rekao je Lapid u četvrtak.

Michaeli je rekla da je zakon koji je usvojen “sramotan, sraman zakon čija je cijela svrha spriječiti Netanyahua da bude poslan u zatvor”.

“To je sve što radi koalicija i ova Vlada, osobnim zakonodavstvom i režimskim udarom. Oni žrtvuju državu Izrael kako bi se smjestili pod korumpiranu vladu”, rekla je.

Netanyahuova nova krajnje desna vlada napreduje s kontroverznim planovima za preustroj pravosudnog sustava zemlje potkopavanjem Vrhovnog suda, slabljenjem pravosudnog nadzora nad kreiranjem politike.

Već mjesecima stotine tisuća Izraelaca redovito izlaze na ulice prosvjedujući protiv promjena, govoreći da će naštetiti izraelskoj demokraciji. Njima su se pridružile visoke osobe u izraelskom sigurnosnom, visokotehnološkom, financijskom i akademskom području.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner