Izrael će uskoro zabraniti trgovinu životinjskim krznom

Unsplash/Marcus Bellamy

Već godinama se u Izraelu naglašava potreba da se zabrani trgovina životinjskim krznom, no od strane velikih tvrtki iz industrije krzna i dijela javnosti odluka o tome se osporavala što je usporilo cijeli proces. Sada je najavljeno da će vlasti uskoro zabraniti trgovinu životinjskim krznom na području cijele države. Naglašeno je kako bi za određena veća kršenja budućeg zakona, kazna mogla iznositi više od 22 tisuća dolara ili godinu dana u zatvoru. Omogućeno je javna rasprava predloženog zakona do 25. listopada. Prije uvođenja zakona očekuju se neke izmjene prijedloga, koje će se vjerojatno odnositi na nošenje tradicionalne odjeće i slično.

Izrael ima snažnu modnu industriju, brojne stručne škole i fakultete pohađaju polaznici iz cijelog svijeta. Na fakultetima studenti uče o novim kretanjima i konceptima u svijetu mode. Održivost, funkcionalnost i novi reciklirani materijali su danas postali općeprihvaćeni.

Jane Halevy, jedna od osnivačica pokreta za prava životinja Međunarodna koalicija protiv krzna (International Anti-Fur Coalition), je ovaj prijedlog predstavila izraelskom parlamentu još 2009. godine. Ideja je da se djeluje lokalno pa bi slični zakoni bili uvedeni u drugim svjetskim gradovima, regijama, državama.

Nekoliko velikih gradova u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Australiji su već uveli slične zakone.

Komentiraj