Izrael bi mogao nastaviti s izgradnjom naselja unatoč rezoluciji UN-a

EPA/ABIR SULTAN

Izrael bi uskoro mogao nastaviti s izgradnjom svojih naselja unatoč rezoluciji UN-a usvojenoj u petak, kojom se od te zemlje traži da prekine naseljavanje okupiranih palestinskih teritorija, izvijestio je u utorak izraelski dužnosnik.

Povjerenstvo za planiranje izgradnje u srijedu će raspravljati o izdavanju dozvola za izgradnju 618 stanova u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu svetoga grada koji je okupirao i anektirao Izrael, izvijestila je nevladina organizacija koja se protivi izgradnji naselja, Ir Amim.

Zamjenik gradonačelnika Jeruzalema, Meir Turjeman za AFP je rekao da je izglasavanje rezolucije Vijeća sigurnosti u petak, kojom se od izraelske države traži da “odmah i u potpunosti prekine naseljavanje okupiranih palestinskih teritorija, među kojima je i istočni Jeruzalem” ne dovodi ni u kojem slučaju u pitanje održavanje odavno predviđenog ponovnog sastanka.

“Kanimo ozbiljno raspravljati o onome što je na stolu”, rekao je, dodavši da se sporni plan odnosi na naselja Pisgat Zeev (140 stanova), Ramat Shlomo (262 stana) i Ramot (216).

Prva rezolucija kojom se od 1979. osuđuje izraelsko naseljavanje palestinskih teritorija, usvojena je s 14 glasova zemalja članica Vijeća sigurnosti. Suzdržane su bile Sjedinjene Države.

Komentiraj