Robert Anic/PIXSELL

Izopćeni agenti USKOK-u prijavili nezakonitosti u SOA-i

Autori tajnog izviješća o velikom kriminalu u SOA-i kroz nekoliko dana podnijet će Uskoku kaznenu prijavu zbog sumnje u korupciju unutar SOA-e, a pritom će se pozvati i na članak 14.a Zakona o državnim službenicima, koji jamči pravo na zaštitu službenika koji korupciju prijavljuju.

To je izviješće nastalo u proljeće 2013., a u njegovu sukusu nalaze se vrlo ekstenzivno elaborirane tvrdnje da se unutar Agencije na nekim ključnim pozicijama i dalje nalazi skupina korumpiranih ljudi, koji su na svoje funkcije dospjeli dok su je vodili šef HDZ-a i bivši ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Ako bi te tvrdnje bile točne, pokazalo bi se da je aktualni ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić u najmanju ruku potkapacitiran za obavljanje funkcije na kojoj se nalazi, jer ispada da tu koruptivnu hobotnicu nije znao ili htio prepoznati, a još manje se s njom mogao adekvatno nositi.

O tom izvješću ponovo se počelo diskutirati zato što su njegovi autori pronašli način da za njega ponovo zaintrigiraju premijera Milanovića. Nakon što je u Nacionalu objavljeno da Vlada kreće u provjeru zašto su izbačeni agenti koji su upozorili na koruptivnu skupinu HDZ-a u srcu SOA-e, dan poslije u Večernjem listu objavljen je članak kojim se pokušala napraviti kontrola štete za prozvane. U članku je objavljen niz tvrdnji s ciljem da autore izvješća pokuša prokazati kao neupućene, da sadržaj tog izvješća proglasi neistinitim i neutemeljenim te sastavljenim praktički iz osvete jednog otpuštenog nižerangiranog djelatnika SOA-e i jednog portira, što je odreda neistinito. Najava kaznene prijave dodatno potvrđuje da su autori izvješća spremni o svemu svjedočiti i biti poligrafski testirani, što su potvrdili i Nacionalu.

Komentiraj