HINA/ Daniel KASAP

“Iznimno je bitno da smo se složili oko nekoliko otvorenih pitanja”

Nakon što se u ponedjeljak sastala sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratila se javnosti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Veseli me ovoliki interes za našim sastankom, rekla je predsjednica, zaželjevši Vučiću i njegovu izaslanstvu dobrodošlicu. Ja sam željela da se sastanak održi u drugačijim okolnostima, ali zbog eskalacije verbalnih ratova odlučila sam ubrzati i zahvaljujem Vučiću što je prihvatio poziv. Povijesti se nismo doticali. Ono što nas posebno vezuje jest zajednička odgovornost za budućnost jugoistoka Europe”, kazala je presdjednica.

Naglasila je kako su se u razgovorima dotakli otvorenih pitanja. “Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovarati. Iznimno je bitno da smo se složili oko nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju ne samo našu političku i državnu odgovornost, nego i ljudsku, moralnu, etičku odgovornost prema građanima naših država, obiteljima, majkama, svima koji traže članove svoje obitelji, da učinimo sve što je ljudski moguće, kako bismo pomogli u tom procesu da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije, rekla je predsjednica, dodavši da je ohrabruje odgovornost, volja i spremnost Vučića da i izravno razgovara s predstavnicima hrvatskih udruga”, rekla je.

Posebno su, kaže, razgovarali i o manjinama, o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. “Iskorak i ono o čemu smo se dogovorili i prije susreta je da u službena državna izaslanstva uključimo predstavnike udruga nestalih i nacionalnih manjina, kako bismo na taj način pokazali ne samo poštovanje prema njima, nego i odlučnost o položaju manjina, kazala je predsjednica. “Jedan od naših glavnih zahtjeva je politička zastupljenost Hrvata i vjerujem da će Vučić nastaviti razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, kako bi se ostvarila njihova prava”, poručila je.

Spomenula je i Subotičku deklaraciju. “Svaki korak dobre volje, svaki razgovor je korak naprijed, koristan i dobrodošao. Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije moram zahgvaliti Vučiću za konkretne poteze u poboljšanju materijalnog položaja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji. Tome treba odati priznanje”, reka je predsjednica.

Naglasila je kako je s Vučićem razgovarala i o pravosudnim pitanjima. “Dogovorili smo se da ćemo preporučiti Vladama da nastave razgovarati u sklopu međudržavnih komisija. Pitanje granice svakako je jedno od otvorenih pitanja, naša preporuka je da nastavimo o tome pregovarati bilateralno, u duhu međusobnog povjerenja i poštovanja. Ukoliko se u razdoblju od 2 godine ne dogovorimo bilateralno, onda da to pitanje stavimo pred međunarodno pravosudno tijelo”, rekla je.

“Spremni smo na političku, tehničku i svaku drugu pomoć, koju možemo pružiti Srbiji na putu u Europsku uniju, istaknula je. “Jedan od projekata koje predlažemo da se ubrza – obnova željezničke pruge od Zagreba, Vinkovaca, Tovarnika, Šida do Beograda. Ako to ne napravimo, promet će zaobići Republiku Hrvatsku”, rekla je predsjednica zaključujući kao je sa srbijanskim predsjednikom razgovarala i o gospodarskoj suradnji.

Komentiraj