IZNIMAN USPJEH Hrvatski srednjoškolci svjetski prvaci u debati

Luka Stanzl/PIXSELL

Srednjoškolci Martin Rosenzweig, učenik XV. gimnazije te Marija Jarnjak, Eta Krpanec, Tin Puljić i Luka Petrović, učenici II. gimnazije osvojili su prvo mjesto na Svjetskom debatnom prvenstvu održanom u Singapuru u kategoriji država izvan engleskog govornog područja, izvijestila je Hrvatska debatna reprezentacija (HDD).

Taj izniman uspjeh hrvatskih učenika, koji su se u petak vratili u Hrvatsku, postignut je na Svjetskom prvenstvu u debati održanom u Singapuru od 25. srpnja do 5. kolovoza. U konkurenciji 53 zemlje svijeta hrvatski su srednjoškolci pobjedama protiv Španjolske, Mađarske, Bahreina, Argentine i Litve postali svjetski prvaci u debati u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinji jezik.

Učenici, svjetski prvaci u finalnom su natjecanju bili bolji od reprezentacije Argentine.

“Ovaj uspjeh rezultat je napornog rada i priprema. Spremali smo se tijekom cijele školske godine, a od završetka nastave svakodnevne pripreme zahtijevale su i žrtvovanje prvog dijela ljetnih praznika. Ako uzmemo u obzir da je nedostajala samo jedna presuda u našu korist za još bolji rezultat, žrtva se očito isplatila. Reprezentacija će nastaviti raditi kao i do sada te se nadamo još boljim rezultatima dogodine”, istaknula je trenerica hrvatske reprezentacije Anastazija Stupar.

 

  • Debatna reprezentacija djeluje u sklopu HDD-a, udruge koja u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske podučava djecu toj izvanškolskoj aktivnosti. Na svjetskom prvenstvu debatirali su o problemu imigracije, prilagodbi radnog zakonodavstva zahtjevima modernog tržišta, poboljšanju sustava kaznenog zakonodavstva, utjecaju anketa javnog mijenja na političke utrke te o zaduživanju država i rješavanju dugova Grčke. “Uzmemo li u obzir kompleksnost tih tema i njihovu odsutnost u školskoj nastavi uspjeh naših učenika i učenica čini se još značajnijim”, smatraju u HDD-u.

 

HDD je udruga civilnog društva čiji su temeljni ciljevi promicanje komunikacijskih, socijalnih i prezentacijskih vještina kod mladih te demokratskih i građanskih vrijednosti i ponašanja. Udruga je osnovana 1998. kao produkt debatnog programa koji se u Hrvatskoj provodi još od 1994.

Komentiraj