Iznenadna poruka iz Moskve: Rusija prekida diplomatske veze s NATO-om

Moskva je objavila kako od studenoga Rusija prekida sve diplomatske veze s NATO-om. Kremlj je objavio kako će kompletno suspendirati svoje sudjelovanje u misijama NATO-a.

Govoreći u ponedjeljak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je otkrio da će Informacijski ured NATO-a u Moskvi biti prisiljen zatvoriti se u sklopu odmazde.

NATO je, podsjetimo, prije dva tjedna oduzeo akreditacije osmorici članova ruske misije u Savezu koji su bili “neprijavljeni ruski obavještajci”, rekao je u tada dužnosnik te organizacije.

“Također možemo potvrditi da smo smanjili broj članova koje Ruska federacija može akreditirati u NATO-u na deset”, rekao je.

“NATO-ova politika prema Rusiji ostaje dosljedna. Pojačali smo odvraćanje i obranu u odgovoru na ruske agresivne poteze, ali istovremeno ostajemo otvoreni za smisleni dijalog”, dodao je dužnosnik Saveza.

Visoki ruski dužnosnik Loenid Slutsky ubrzo je rekao da će Moskva uzvratiti na tu odluku NATO-a, prenijela je tada agencija Interfax.

Elementarne diplomatske aktivnosti

“Sada, ako blok pod vodstvom SAD-a želi razgovarati s Rusijom, mora se pozabaviti veleposlanstvom u Belgiji”, rekao je Lavrov.

“Kao rezultat namjernih koraka NATO-a, nemamo prave uvjete za elementarne diplomatske aktivnosti”, dodao je za novinsku agenciju TASS.

“Kao odgovor na akcije NATO-a, obustavljamo rad naše stalne misije, uključujući rad našeg glavnog vojnog predstavnika. Međunarodno tajništvo NATO-a već je obaviješteno. Ako članice NATO -a imaju hitnih pitanja, mogu se obratiti našem veleposlaniku u Belgiji, koji osigurava bilateralne odnose između Rusije i Kraljevine Belgije”, rekao je Lavrov, donosi u ponedjeljak N1.

Komentiraj