“Između Kolinde i Trudeaua postoje simpatije i naklonost”

Tijekom susreta s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom kod predsjednice se vidjela i sigurnost i opuštenost koja joj često nedostaje kada nastupa na domaćoj političkoj sceni, piše Gabriela Kišiček za Dnevnik.hr.

Govor tijela predsjednice i kanadskog premijera sasvim jasno pokazuje da među njima postoje simpatije i naklonost. Tijela lagano nagnuta jedan prema drugome kad sjede, otvoreni dlanovi i fokusiran pogled tijekom razgovora te osmijeh na licu znakovi su jedne neopterećene, nekonfliktne komunikacije, ležerne i opuštene. Šteta što predsjednicu češće ne susrećemo u ovakvom izdanju.

Naravno, bez političke opterećenosti, teških tema, kriza i potencijalnih konflikata, netko će reći da je svakome jednostavno komunicirati. Ipak, sigurnost koju predsjednici daje savršeno vladanje jezikom, poznavanje diplomatskih protokola i običaja međunarodnih susreta svakako su očiti u svim segmentima njezina javnoga nastupa.

Jedina zamjerka formalnom susretu s premijerom jest izbor odjeće (ne ulazeći u analize modnih stilista), ali može se primijetiti da se zbog košulje doimala previše ukočeno te joj je kretanje gornjeg dijela tijela bilo otežano.

Na svečanoj večeri ta je opuštenost ponovno došla do izražaja. Dobro raspoloženje, srdačnost i toplina predsjednice manifestirali su se i verbalno (kratkom zdravicom koju je održala) i neverbalno. Zdravica je dobar primjer te svečane retoričke vrste kojom se ističu zajedničke vrijednosti, veze i prijateljstvo.

Figurativna sadržajem i svečane govorne izvedbe, predsjednica je izvela retoričku vrstu koja joj najbolje odgovara. Takva uzvišenost u interpretaciji (s nešto sporijim tempom, dramatskim stankama i posebnim isticanjem važnih riječi u govoru) primjerena je upravo zdravicama i svečanim prigodama.

Ono što se predsjednici najčešće zamjera i smatra njezinim najvećim retoričkim nedostatkom jest svojevrsna teatralnost u nastupu i uzvišenost u izvedbi u „neuzvišenim“, svakodnevnim situacijama i komentarima domaćih aktualnosti. Međutim, tek sada taj je nedostatak prednost, a takva retorika primjerena za situaciju i publiku.

Kada bi se od predsjednice očekivalo da sudjeluje samo u ovakvim retoričko-političkim situacijama, Kolinda Grabar-Kitarović bila bi izvrsna govornica, piše Dnevnik.hr.

Komentiraj